I en utredning om svensk alkoholpolitikk foreslås det at loven endres slik at privat innførsel kan skje, melder Sveriges Radio (SR).

Utredernes anbefaling kommer etter hardt påtrykk fra EU-kommisjonen, het det på SR-programmet Ekots nettsider søndag. Tidligere har Sverige hatt forbud mot innførsel av alkoholvarer bestilt fra utlandet over internett eller på annet vis.

– Det skal altså bli tillatt for en privatperson å innføre brennevin, vin og sterkøl fra andre deler av EU-området. Forutsetningen er at denne personen har fylt 20 år, sier utredernes leder Anita Werner til Ekot.

Den nye loven skal etter planen tre i kraft 1. juli neste år. Anita Werner tror ikke at den vil bidra til noen vesentlig økning av bestillingene over internett, ettersom det er dyrt å skaffe seg alkohol på denne måten framfor å handle på det svenske vinmonopolet Systembolaget.

Kjøper må nemlig betale alkoholavgift til den svenske staten, selv om importvarene allerede er avgiftsbelagt i landet det bestilles fra. I teorien er det mulig å få avgiften tilbakebetalt fra dette landet, men dette innebærer temmelig mye bryderi for importøren.

Synes du Norge bør følge etter? Si din mening!

SELVPLUKK: Snart kan svenskene hoppe bukk over Systembolaget og importere alkohol selv.
FRED IVAR U. KLEMETSEN (ARKIV)