I samråd med statsadvokaten besluttet politiet i Hordaland at de ville begjære annenstyrmannen på den norskeide tankeren utlevert fordi han var på vakt på broen da skipet rente en fransk tråler i senk i Biscaya-bukta forrige uke. Fire franske fiskere omkom i ulykken. "Bow Eagle" seilte videre etter sammenstøtet med fiskebåten.

— Begjæringen sendes fra oss til Riksadvokaten og videre til Justisdepartementet og Utenriksdepartementet som igjen henvender seg til nederlandske myndigheter. Men nederlandske myndigheter er allerede varslet om at vi begjærer ham utlevert og kan starte prosessen der. Det vil nok ta noen uker før det er besluttet om han utleveres og vi får ham overført til Norge, sier førstestatsadvokat Walter Wangberg i Hordaland til NTB.

Han utelukker ikke at det kan ta mer enn to uker før den filippinske sjømannen eventuelt kommer til Norge.

— Det avhenger av mange faktorer, blant annet hvilket standpunkt han selv har til dette. Hvis nederlandske myndigheter vil utlevere ham, kan det hende han anker avgjørelsen og da vil det ta lengre tid, sier Wangberg.

Zape og "utkikken" som også var på vakt, lettmatrosen Antonio C. Andres (26), benektet i over to døgn etter ulykken at de hadde vært noe sammenstøt, men til slutt sprakk Andres og forklarte sin versjon av hendelsesforløpet. Under sjøforklaringen i Rotterdam sist fredag hevdet lettmatrosen at annenstyrmann hadde bedt ham holde tett om kollisjonen.

(NTB)