KLAUS JUSTSEN

Olje for matskandalen, som har plaget FN siden USAs militæraksjon i Irak, utvikler seg til et alvorlig personlig problem for generalsekretær Kofi Annan og hans voksne sønn Kojo.

Generalsekretæren holder på at han ikke hadde kjennskap til at sønnen i strid med tidligere forklaringer fikk 30.000 dollar i året fra et sveitsisk firma.

Utbetalingene ble stanset i februar da både FN og den amerikanske kongressen innledet en rekke undersøkelser. FN forklarte i første omgang at betalingene til Kojo Annan ble stanset allerede i 1999.

Det sveitsiske firmaet Cotecna står fast på at Kojo ikke hadde noen forbindelse til kontraktene om irakisk olje.

Kofi Annan, synlig berørt over avsløringen av sønnens mulige rolle, innrømmet i går at det kunne skape inntrykk av en upassende sammenblanding av interesser og av at det hadde skjedd noe galt.

Generalsekretæren la til at han var svært skuffet og overrasket over at hans sønn hadde tatt imot pengene uten fortelle ham det. — Men han er en selvstendig forretningsmann. Han er en voksen mann, og jeg blander meg ikke inn i hans forhold, og han blander seg ikke i mine, understreket Kofi Annan.

Enkelte konservative amerikanske politikere og kommentatorer har allerede forlangt at Kofi Annan tar konsekvensen av ulovlighetene og trer tilbake, selv om ingen beskylder ham for noen form for personlig innblanding.

Saddam Hussein skaffet seg mer enn 21 milliarder dollar i ulovlige gevinster ved å omgå sanksjonene og sikre seg overpriser på oljen som bare skulle selges for å skaffe penger til bl.a. mat og medisiner.

SKUFFET OVER SØNNEN: Kofi Annan.<br/> ARKIVFOTO: KNUT STRAND