De fire observatørene ble drept da basen deres ble rammet og lagt i ruiner av israelsk ild rettet mot landsbyen Khiam i Sør-Libanon. Annan beskriver angrepet som et koordinert artilleri— og luftangrep på en veletablert og klart merket FN-base.

– Jeg er sjokkert og svært bekymret over dette tilsynelatende overlagte angrepet utført av israelske styrker mot FN-observatører i Sør-Libanon, sa Annan i en uttalelse natt til onsdag.

– Angrepet har funnet sted til tross for at jeg har fått personlige forsikringer fra statsminister Ehud Olmert om at FN-stillinger skal spares, fremholder Annan.

Ifølge en talsmann for FNs fredsbevarende styrke i Libanon (UNIFIL), Milos Strugar, fortsatte det israelske bombardementet selv etter at UNIFIL hadde sendt redningsarbeidere til basen for å lete etter overlevende.

Beklager

Israelske myndigheter sier de beklager at FN-personell ble rammet i angrepet på Khiam.

– Vi har ikke FN-personell som mål og har siden denne konflikten startet prøvd å sørge for sikkerheten til alle UNIFIL-ansatte. Denne tragiske hendelsen vil bli nøye etterforsket, sier Mark Regev, talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

Samtidig reagerer den israelske ambassadøren til FN sterkt på uttalelsene fra Annan.

– Jeg ble sjokkert over den forhastede uttalelsen fra generalsekretæren, som insinuerer at Israel bevisst angrep FN-leiren i Khiam. Jeg er overrasket over disse overilte og feilaktige påstandene, sier ambassadør Dan Gillerman til BBC.

Nasjonalitet

Det var natt til onsdag ikke klart hvor de fire observatørene kom fra, men en libanesisk sikkerhetskilde forteller at det var observatører fra Canada, Østerrike, Kina og Finland i bygningen da den ble truffet. Statlige medier i Kina bekrefter onsdag morgen at en kinesisk observatør er blant de drepte.

Basen som ble rammet, ligger i Khiam-området og drives av FNs observatørgruppe i Libanon (UNTSO). Observatørene skal ha oppholdt seg i et tilfluktsrom da bygningen over dem raste sammen.

Det er første gang FN-personell blir drept i krigføringen mellom Israel og Libanon som startet 12. juli med at Hizbollah-geriljaen bortførte to israelske soldater og drepte åtte.

Konferanse

Angrepet på FN-observatørene skjedde kvelden før en stor internasjonal konferanse i Roma der en rekke toppledere skal diskutere krigshandlingene mellom Israel og Hizbollah-geriljaen og muligheten for en våpenhvile.

Drapet på de fire FN-observatørene kommer mest sannsynlig til å bli et hovedtema på konferansen, og diplomater frykter derfor at forsøkene på å få til en våpenhvile ikke vil føre fram.

Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah sa i en fjernsynstale natt til onsdag at det ikke er aktuelt å godta det han kaller nedverdigende betingelser for en våpenhvile. Han truet videre med at Hizbollah vil ta krigføringen over i en ny fase og rette angrep mot Israel som rekker mye lenger enn til den hardt rammede byen Haifa.

Røyken stiger etter at Khiam i Sør-Libanon ble rammet av israelske luftangrep tirsdag. Fire FN-observatører ble drept i et angrep på Khiam tirsdag kveld.
KARAMALLAH DAHER