– Jeg er svært glad for å kunne opplyse om at de to lederne har gått med på at en stans i krigshandlingene vil tre i kraft 14. august klokken 5 GMT (klokken 7 norsk tid), sa Annan natt til søndag.

Generalsekretæren ba imidlertid Israel og Hizbollah innstendig om å stanse kampene umiddelbart i respekt for Sikkerhetsrådets beslutning og for å spare sivile liv.

Men natt til søndag fortsatte de harde kampene i Libanon. Israelske kampfly skjøt raketter mot en palestinsk flyktningleir og mot en rekke andre mål i Sør-Libanon, ifølge libanesisk politi.

Minst fire sivile ble drept. I landsbyen Burj el-Shemali ble en kvinne, hennes tre barn og deres srilankiske hushjelp drept i et bombeangrep.

Den israelske hæren startet lørdag morgen den varslede, omfattende bakkeoffensiven i Sør-Libanon, bare noen timer etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon med krav om våpenhvile. Rundt 30.000 soldater deltar i militæroperasjonene.

Soldater savnet

19 israelske soldater falt i kamper med Hizbollah-militsen i Sør-Libanon i løpet av lørdagen. I tillegg er fem israelske soldater erklært savnet i kamp etter at Hizbollah skjøt ned et israelsk helikopter lørdag, opplyser det israelske forsvaret. Det er ikke kommet meldinger om at noen av soldatene overlevde nedskytingen og er bortført, og det israelske forsvaret sier de frykter at soldatene er døde.

Helikopteret ble skutt ned i landsbyen Yater lørdag kveld, meldte Hizbollahs TV-stasjon Al-Manar og libanesiske sikkerhetskilder. Det er første gang Hizbollah har skutt ned et israelsk helikopter siden krigen startet 12. juli.

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah har sagt at organisasjonen vil rette seg etter FN-resolusjonen, men at de forbeholder seg retten til å bekjempe israelske soldater på libanesisk territorium.

Tilbaketrekking

Israel starter tilbaketrekkingen av soldater fra Libanon innen én eller to uker. Det opplyser en kilde ved statsministerens kontor til det israelske nettstedet YNET News natt til søndag.

Kilden sier de israelske soldatene vil starte tilbaketrekkingen etter at de første internasjonale og libanesiske soldatene blir utplassert i området.

Utplasseringen av en internasjonal styrke vil begynne i løpet av syv til ti dager, sier FNs spesialutsending til Midtøsten, Alvaro de Soto, som legger til at en rekke land allerede har øremerket styrker til formålet.

Norge er positiv til å delta i en FN-styrke i Sør-Libanon, men vurderingen om Norge har soldater å sende må vente til det kommer en formell forespørsel, sier statssekretær Raymond Johansen til NTB.

Krigen, som startet for en måned siden med at to israelske soldater ble bortført, har kostet minst 1064 libanesere og 143 israelere livet. Over en million mennesker er drevet på flukt i de to landene.

CHIP EAST