Tidligere på dagen ble det kjent at fem FN-eksperter har skrevet en rapport som konkluderer med at USA har gjort seg skyldig i omfattende brudd på menneskerettighetene i leiren og at den derfor bør stenges umiddelbart. Amerikanerne blir blant annet beskyldt for tortur og vilkårlige fengslinger.

– Jeg kan ikke si meg enig i alle deler av rapporten, men det viktigste poenget er at man ikke kan bli sittende fanget for all framtid. Fangene må bli stilt for retten, og leiren må stenges før eller senere, sa Annan til journalister torsdag.

USA slår tilbake

Samme dag rettet Det hvite hus kraftig kritikk mot de fem ekspertene som står bak rapporten. Innholdet blir avvist på det sterkeste og kalt for «en skam for FN».

– Jeg synes det er en skam for FN når et team som dette iler til med å rapportere noe når de ikke engang har sett på fakta, og alt de har gjort er å se på påstandene, sa talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan.

Klar konklusjon

De fem menneskerettsekspertene er imidlertid klare i sin dom:

– USAs regjering bør stenge fangeleiren i Guantanamo Bay umiddelbart, skriver de i den 54 sider lange rapporten som torsdag lekket ut til pressen.

Mange av de 500 fangene har sittet fengslet i årevis uten å bli stilt for retten. De fleste er pågrepet i Afghanistan i forbindelse med krigen mot terror.

Amerikanske myndigheter kaller dem for «ulovlig stridende» og «farlige terrorister» og mener derfor at de ikke har noen rett til å bli behandlet i henhold til Genève-konvensjonene.

EU-krav

Torsdag krevde også EU-parlamentet at USA stenger den omstridte fangeleiren og gir alle fangene en rettferdig rettssak.

I resolusjonen heter det at «enhver fange bør bli behandlet i tråd med Genève-konvensjonene og stilt for retten uten forsinkelser i en rettferdig og åpen høring i en kvalifisert, uavhengig og upartisk domstol». 80 EU-parlamentarikere stemte for resolusjonen, én stemte imot, og én avsto.

– Når kommer marerittet til å ta slutt? Guantanamo er blitt et synonym for alt som er galt med USAs respons på dagens terrorisme, sier Graham Watson, lederen for den liberale fløyen i EU-parlamentet.