Tre døgn har det tatt før politiet og forsvaret sperrer av sentrum av L'Aquila, der mange boligblokker truer med å rase sammen hvert øyeblikk. I mellomtiden har mange av byens innbyggere satt liv og helse på spill for å få ut klær og andre eiendeler fra ruinene.

Huset inneklemt

Anna Budzinskas leilighet ligger inneklemt mellom to boligblokker som er delvis rast sammen. Hun frykter at de vil kollapse og knuse hjemmet hennes.

– De siste dagene har jeg kommet jevnlig for å sjekke at bygningen står. Jeg har ikke fått lov til å gå inn før. De sier at huset mitt ikke er beboelig lenger, og at det kan rase sammen når som helst, sier Anna.

Hun og datteren Marlen er fra Polen, men bor og arbeider i L'Aquila. Anna var alene i huset da skjelvet kom.

– Lyset gikk, og jeg måtte famle meg frem i mørket for å finne utgangen. Heldigvis har leiligheten bare én etasje, og er veldig oversiktlig. Jeg løp ut i bare pyjamasen, sier Anna.

Naboblokken vakler

Klokken fem samme natt kom kom hun tilbake for å undersøke skadene.

– Jeg regner ikke med at huset mitt vil bli stående mye lenger, sier Anna.

I naboblokkene er det gapende hull rett inn i folks stuer og soverom. Et klesskap fullt av skjorter har gått over ende. Et maleri henger fortsatt på veggen. En bil som står parkert i gaten er fullstendig smadret av bygningsmasser. Fra en balkong i andre etasje henger et laken som er knyttet fast, som en improvisert rømningsvei.

Vaktholdet i de hardest rammede strøkene er blitt mye strengere de siste dagene. Det er ikke bare for å hindre evakuerte i å vende tilbake til husene sine, men også for å stoppe plyndring.

Det har kommet meldinger om at tyvbander har utgitt seg for å være hjelpemannskap. De skal til og med ha forfalsket id-kort.

Ødeleggende etterskjelv

De mange kraftige etterskjelvene har ført til at hus etter hus gir etter i og rundt L'Aquila.

Landemerket Santa Maria del Suffragio-basilikaen er hardt rammet. Kirken ble påbegynt i 1713, ti år etter det forrige kraftige jordskjelvet i byen. Nå er den rikt utsmykkede kuppelen totalt ødelagt. For hvert etterskjelv har kirken rast mer og mer sammen. Utallige bolighus lider samme skjebne.

Likevel våger Anna seg inn.

Først går brannmennene med på å bryte opp verandadøren og hente ut noe av det hun trenger. Men etter at de uniformerte har forsvunnet rundt hjørnet, sniker Anna seg inn på egenhånd.

– Trenger klærne

– Vi må ha passene og forskjellige dokumenter, og selvfølgelig klær. Jeg må jo ha noe å gå med, sier hun.

Også symaskinen får hun hentet ut, før en ny gruppe brannmenn oppdager hva som foregår og ber mor og datter fjerne seg.

Anna og Marlen er likevel fornøyde, og får stuet bilen full. Den er heldigvis like hel.

Nå har de to flyttet til en familie i Roseto degli Abruzzi ved Adriaterhavet.

Anna mener folk som har kjøpt hus i byen burde blitt advart mot at området er utsatt for jorskjelv.

– Innflyttere får vite alt om L'Aquilas vennskapsbyer, men ingen sier noe om at dette er en jordskjelvsone. Folk burde få den informasjonen før de bestemmer seg for å kjøpe hus her, sier hun.

KOM SEG INN: Anna Budzinska fikk overtalt brannvesenet til å la henne hente noe av det nødvendigste fra leiligheten. Men etter at de hadde forsvunnet, lurte hun seg inn på egenhånd. Symaskinen måtte berges.
ROAR CHRISTIANSEN
VIKTIGE TING: Anna fant også passet sitt, og kunne til slutt kjøre bort med de viktigste papirene og eiendelene sine.
ROAR CHRISTIANSEN