Tabloidavisen Bild am Sonntag skrev søndag at CSU, det kristeligdemokratiske partiet i delstaten Bayern i Sør-Tyskland, hemmeligholder en måling som viser en oppslutning på bare 39 prosent.

Dersom dette er riktig, er det en tilbakegang på 20 prosentpoeng sammenlignet med oppslutningen i delstatsvalget for to år siden.

– Det er som i 1993 under Max Streibl, sier et ikke navngitt medlem av ledelsen i CSU til Bild am Sonntag. Streibl måtte gå av som partileder og ble erstattet av dagens leder, Edmund Stoiber.

CSU skal etter planen delta i den nye regjeringen sammen med det kristeligdemokratiske søsterpartiet CDU og det sosialdemokratiske SPD.

Benekter

CSUs generalsekretær Markus Söder avviser overfor avisen Süddeutsche Zeitung meldingen om den hemmelige meningsmålingen som tøys og tull.

– CSU har definitivt ikke bedt om noen meningsmåling, sier han til avisen. I stedet viser han til en måling gjort av Forsa-instituttet for München-avisen Abendzeitung i forrige uke. Den viste en oppslutning om CSU på 49 prosent.

En annen partitalsmann sier til ukemagasinet Focus’ nettavis at «dette er en fritt oppdiktet påstand som ikke har noe med sannheten å gjøre». Han sier også at den siste meningsmålingen for partiets interne bruk ble gjort før forbundsdagsvalget i september.

Endring i München

Flere medier skriver at CSU-leder Edmund Stoiber, som også er regjeringssjef i Bayern, planlegger endringer i sin delstatsregjering.

Stoiber var selv påtenkt som økonomiminister i den nye regjeringen i Berlin, men trakk seg fra en regjeringsdeltakelse under forhandlingene. De egentlige grunnene er ikke blitt kjent, men mange mener det er hans motsetninger med den nye forbundskansler Angela Merkel som har vært avgjørende.

Stoiber har fått mye kritikk for sin vaklende kurs i forhold til regjeringsdannelsen i Berlin, men også for sin negative omtale av østtyskerne i valgkampen.

Mer kritikk

Mens enkelte maner til tilbakeholdenhet, fortsetter kritikken mot den påtroppende regjeringens program, også fra framtredende folk i partienes egne rekker.

Delstaten Schleswig-Holsteins økonomiminister Dietrich Austermann fra CDU sier at programmet ikke fortjener bedre karakter enn «3 minus». Han kritiserer den planlagte økningen av momsen som han sier vil svekke kjøpekraften, føre til mer svart arbeid og belaster de sosialt svakeste.

– Gjennombruddet for Tyskland ser jeg ikke, sier Austermann til avisen Lübecker Nachrichten.

Enda skarpere er CDU-politikeren Friedrich Mertz, en av CDUs finanspolitiske eksperter som lenge har vært meget kritisk til Angela Merkel.

– Om skattepolitikken kan De si: Så mye SPD-preg har den aldri hatt, sier Mertz til Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Økonomen Rudolf Hickel beskylder regjeringen for «totaløkonomisk analfabetisme.