KENT OLSEN

Det var torsdag i forrige uke Tysklands tidligere visestatsminister Jürgen Möllemann hoppet fra et fly uten å åpne fallskjermen. Det er uklart om det var en ulykke eller et selvmord. Möllemann var en av frontfigurene i Det fridemokratisk parti (FDP) og var omstridt på grunn av påstander om skattefusk og antisemittiske holdninger. Sist lørdag hevdet Berliner Zeitung at han også var innblandet i et omfattende ulovlig våpensalg og andre kriminelle handlinger.

Ifølge Berliner Zeitung skal han ha vært klar over at politiet var i ferd med å skaffe seg opplysninger om ulovlighetene, da han hoppet ut fra flyet.

Mens forbundskansler Gerhard Schröder ga Möllemann vakre og ærefulle etterord i en dødsannonse, finner ledelsen for det liberale FDP ikke plass til et eneste positivt ord om Möllemann. I en annonse meddeler FDP-formann Guido Westerwelle og gruppeformann Wolfgang Gerhardt at de «i stille deltakelse i disse dager tenker på hans familie».

Men det vil familien ha seg frabedt. Enken har returnert kondolensetelegrammer fra Westerwelle og partisekretær Cornelia Pieper uåpnet. Hun ønsker ikke å motta ord om «ærefull erindring» fra de menneskene som etter hennes oppfatning jaget Möllemann ut av partiet.

Carola Möllemann-Appelhoff og de tre voksne døtrene Anja, Maike og Esther har i en bemerkelsesverdig dødsannonse indirekte gitt FDPs partiledelse medskyld i ektemannens og farens dramatiske død. Anklagen er formulert som et spørsmål i en halvsides annonse: «Vil de som på den mest nederdrektige måte har forsøkt å ødelegge så vel mennesket Jürgen W. Möllemann som hans politiske livsverk, for hvilket han i mer enn 30 år har kjempet lidenskapelig med hjerte og sjel, gjøre rede for det?»

Den 57 år gamle Carola Möllemann-Appelhoff er selv medlem av byrådet i Münster for FDP. Derfor kjenner hun partiet godt fra innsiden

Hun er, kanskje overveldet av bitterhet, ukritisk overfor sin manns handlinger. Det gjør Süddeutsche Zeitung et nummer av i en uvanlig leder. «Og det blir offentlig lett etter skyldige for døden. Statsadvokaten og FDP nevnes. Det er ikke pietet, men hykleri».

Det vil vare lenge ennå før det blir ro om saken om Möllemann. Statsadvokaten fortsetter etterforskningen i spørsmålet om hvordan Möllemann skaffet en knapp million euro til finansiering av den omstridte valgkampbrosjyre som ble brukt til en privat aksjon mot bl.a. Michel Friedmann, det jødiske samfunns nestformann. Fem av Möllemanns nære medarbeidere er under anklage.