THOMAS HEINE

Rettssaken mot Saddam Hussein tok i går en overraskende vending, da to vitner anklaget aktor Jaafar al-Mussawi for å ha fabrikkert bevis mot Iraks tidligere diktator. Vitnene påsto også at flere av de 148 shiamuslimene, som ifølge tiltalen ble henrettet i etterkant av et attentatforsøk mot Saddam i byen Dujail i 1982, fortsatt er i live.

Vitnet bak forheng

I likhet med en lang rekke tidligere vitner, var de to mennene skjult bak et forheng da de avgav sin forklaring. Stemmene deres var i tillegg forvrengt for å sikre dem full anonymitet. Det gjør det vanskeligere for retten å ta stilling til hvorvidt de to mennene er troverdige.

De to mennene fortalte at de kommer fra Dujail. Mennene var i tenårene i 1982, da Saddam besøkte byen og ble utsatt for et attentatforsøk av den shia-islamistiske Dawa-bevegelsen. Begge tilbakeviste påstander fra tidligere Dujail-vitner om at det ble foretatt vilkårlige massearrestasjoner, henrettelser og ødeleggelser av plantasjer og eiendommer i etterkant av attentatforsøket.

Mest oppsiktsvekkende var påstanden fra de to, en bonde og en sauegjeter, om at aktor al-Mussawi besøkte Dujail 8. juli 2004 i forbindelse med en minnedag for attentatforsøket. Bonden fortalte at al-Mussawi hadde forsøkt å «kjøpe» vitner med løfte om at de ville bli «takket av Iran», og bebudet at han ville forfalske dokumenter hvis det var nødvendig. Mange av de vitnene påtalemyndigheten senere har kalt inn, var ifølge bonden til stede på møtet, der attentatjubileet angivelig ble feiret som en fest.

— La meg gjøre det klart, at jeg er født i Bagdad, og jeg har ikke vært i Dujail. I juli 2004 hadde jeg ingenting med denne saken å gjøre, svarte al-Mussawi.

Avslørende opptak

Forsvarsadvokatene hevdet imidlertid å ha et videoopptak av sammenkomsten. Den arabiske tv-stasjonen al-Arabiya viste i går et opptak, som tilsynelatende viser al-Mussawi i Dujail sammen med et av aktoratets vitner.

Rettens administrator avviste i første omgang å vise videoopptaket i retten, men han betegnet de nye opplysningene som «et meget følsomt tema», som vil bli nærmere etterforsket.

De to anonyme vitnene påsto også, at minst 23 av 148 mennene som skal ha blitt drept i kjølvannet av attentatforsøket, fortsatt er i live. Noen av dem skal etter den amerikanskledede invasjonen og Saddam Husseins fall i 2003, ha kommet tilbake fra Iran. Flere av disse skal angivelig ha fremtredende posisjoner i det nye irakiske regimet.

— Den ene mannen, som påstås å være henrettet, har nå en sønn og er gift for annen gang. Jeg var invitert i bryllupet hans i mai, sa sauegjeteren, og skrev opp navnet for dommeren.

— Sannheten har reist seg. Ned med løgnene! Lenge leve Irak! Lenge leve det irakiske folk, utbrøt en av de tiltalte, Barzan Ibrahim al-Tikriti. Han er eks-diktatorens halvbror, og var tidligere sjef for den irakiske etterretningen.

Utbruddet ble møtt av rettens administrator med trussel om å føre fremtidige rettsmøter bak lukkede dører, uten tv-overføring.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende