Liu Xiaobo, en veteran blant aktivistene i Kina, sa torsdag at Yahoo har samarbeidet med myndighetene i Beijing i en etterforskning som førte til arrestasjonen av Li Zhi. Dette skjedde så langt tilbake som i 2003, men er først blitt offentlig kjent nå.

Yahoo skal ha gitt myndighetene opplysninger om at Li var registrert som bruker av selskapets nettleser. Dette ble ifølge kinesiske kilder brukt mot ham i saken som førte til at han ble dømt til åtte års fengsel for undergraving av den kinesiske statsmakten.

I USA anklager Reportere uten grenser, en organisasjon som overvåker brudd på pressefriheten, Yahoo for å ha bidratt til forfølgelsen av Li. I september i fjor ble Yahoo anklaget for å ha bidratt til at den opposisjonelle Shi Tao ble dømt til ti års fengsel i Kina.

Ifølge Yahoos talskvinne Mary Osako har selskapets virksomhet i Kina siden oktober i fjor vært drevet av et lokalt firma med navnet Alibaba. Yahoo selv har alltid vært svært nøye med ikke å levere fra seg følsomt materiale, framholder Osako.