Eido var medlem av den libanesiske nasjonalforsamlingen, og Eidos kollega, politikeren Wael Abou-Faour anklager Syria for å stå bak bomben.

– Walid Eido var et symbol på demokratiet i Libanon. Eido ble drept fordi det syriske regimet har tatt en beslutning om å gjøre en slutt på koalisjonsregjeringen, uttalte Abou-Faour.

Abou-Faour mener at hensikten bak drapet er å endre maktbalansen i den libanesiske nasjonalforsamlingen, slik at det sittende anti-syriske flertallet blir til et mindretall før forsamlingen skal velge president i høst, trolig i september.

Markant motstander

Eido har vært en markant motstander mot syrisk innflytelse i Libanon og en nær alliert av tidligere statsminister Rafik Hariri som ble drept i februar 2005. Etter aksjonen mot statsministeren har Libanon opplevd en rekke drap på kjente anti-syriske politikere. Eido er det tredje parlamentsmedlemmet og den sjuende anti-syriske politikeren som er drept i bilbombeaksjoner de siste to årene.

Eido ble drept bare tre dager etter at FNs sikkerhetsråds resolusjon om å opprette en domstol i forbindelse med drapet på Hariri trådte i kraft.

Også Saad Hariri, leder av det syriskfiendtlige flertallet i nasjonalforsamlingen og sønn av Rafiq Hariri, anklager Syria for å stå bak drapet på Eido.

– Det er de samme fingrene som drepte Rafiq Hariri. Det er ondskapens fingre, sa han.

Ikke overrasket

Utenriksdepartementets spesialutsending til Midtøsten Svein Sevje fastslår i en kommentar til NTB at drapet ikke kommer uventet.

– Det kommer dessverre ikke uventet. Vi har fryktet en opptrapping etter vedtaket om å opprette FN-tribunalet. Drapet betyr økt spenning og en opptrapping av voldsspiralen foran valget på presidenten, og er selvsagt dårlig nytt, sier Sevje.

Han legger til at FN-tribunalet ligger som et problem i bakgrunnen i det libanesiske samfunnet. Domstolen er en viktig symbolsak, men den splitter. Mens regjeringssiden gleder seg over FN-vedtaket, har opposisjonen i Libanon uttalt frykt for at domstolen blir et verktøy for USA.

– Domstolen øker spenningen i Libanon fordi tidligere rapporter om Hariri-drapet har pekt på syrisk deltakelse, sier Sevje til NTB.

Bloddammer

Eido ble drept i en kraftig eksplosjon som skjedde i nærheten av en fornøyelsespark og en militærklubb langs sjøsiden i den vestlige delen av den libanesiske hovedstaden.

Ifølge sikkerhetskilder gikk en parkert bil lastet med 60 til 80 kilo eksplosiver i lufta idet Eidos egen bil var på vei til å kjøre ut fra området.

Bloddammer lå igjen på bakken mens hjelpearbeidere gjorde sitt beste for å frakte bort de skadde og døde. Forbipasserende måtte behandles for sjokk, ifølge AFPs korrespondent på stedet.

Onsdagens eksplosjon i Beirut er den sjette i hovedstadsområdet på mindre enn fire uker. To mennesker er blitt drept i de fem foregående bombeangrepene.

Det hvite hus var raskt ute med å fordømme aksjonen.

– USA beklager det siste angrepet i Beirut som førte til at den respekterte parlamentarikeren Walid Eido og hans sønn døde, uttalte talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet, Gordon Johndroe.

Ber om utenriksministermøte

Libanons statsminister Fouad Siniora har bedt om et ekstraordinært møte med arabiske utenriksministere etter at Eido ble drept.

– Vi oppfordrer til et ekstraordinært møte i rådet for arabiske utenriksministere, slik at Den arabiske liga kan ta ansvar i Libanon, sa Siniora etter et møte med regjeringen onsdag.