— President Pervez Musharraf forsøker å framstille motstanderne av sin egen maktovertakelse som terrorister, mener Brad Adams som leder menneskerettighetsorganisasjonens arbeid i Asia.

– Musharraf forsøker å klamre seg til makta ved å banke opp og fengsle et stadig økende antall opposisjonelle, sier Adams.

Godt dokumentert

– Forsvaret er Pakistans største overgripere og den militære etterretningstjenestens bruk av tortur er godt dokumentert, konstaterer Human Rights Watch.

Organisasjonen er derfor svært kritisk til unntakstilstanden president Musharraf har innført, som gir de militære vide fullmakter.

– Ved å gi dem rett til å pågripe, forhøre og straffeforfølge sine motstandere, kastes folk i realiteten til løvene, mener Adams.

Negroponte

Fredag ankommer USAs viseutenriksminister John Negroponte Pakistan, der han skal ha samtaler med Musharraf.

USA skal være i ferd med å miste tålmodigheten med Musharraf, noe som ble understreket ved at den amerikanske generalkonsulen i Lahore, Brian Hunt, torsdag oppsøkte opposisjonslederen Benazir Bhutto.

Hunt gjentok etter besøket USAs krav om å slippe Bhutto ut av husarresten, noe pakistanske myndigheter kort tid etter hevdet å ha gjort.

Opphevet husarrest

– Myndighetene har trukket tilbake Bhuttos arrestordre, og fra nå av kan hun dra hvor hun vil, forsikret politisjefen i Lahore torsdag kveld.

Men politiet vil likevel følge nøye med på Bhuttos bevegelser.

– Politiet vil fortsette å stå utenfor huset av sikkerhetshensyn, men det er ingen restriksjoner på bevegelsesfriheten hennes, lovet han.

Press

Kilder i Washington opplyser at Negroponte vil legge press på Musharraf for å få ham til å gå av som forsvarssjef, oppheve unntakstilstanden og gjennomføre frie og åpne valg over nyttår.

Brad Adams i Human Rights Watch mener Negroponte bør gå enda lengre, og true med kutte milliarder av dollar i bistand dersom ikke Musharraf stanser overgrepene mot opposisjonelle.