Falk ber i en kunngjøring FN gjøre mer for å beskytte den palestinske sivilbefolkningen «som blir kollektivt straffet av en politikk som er ensbetydende med en forbrytelse mot menneskeheten».

Videre ber han Den internasjonale straffedomstolen i Haag om å innlede gransking, for å fastslå om Israels politiske og militære ledelse skal tiltales i forbindelse med blokaden av Gazastripen.

Apartheidtiden Falk konstaterer videre at man må helt tilbake til apartheidtiden i Sør-Afrika for å finne en tilsvarende unison fordømmelse fra ellers svært så forsiktige FN-medarbeidere.

– Israel opprettholder likevel beleiringen av Gazastripen, og slipper bare igjennom nok mat og drivstoff til å hindre massesult og sykdom, sier Falk.

FNs menneskerettsråd utnevnte den amerikanske Princeton-professoren til posten som utsending i de palestinske områdene i mars 2008, til protester fra Israel og USA.

Falk, som selv er jødisk, har tidligere sammenlignet Israels behandling av palestinerne på Gazastripen, med nazistenes behandling av jøder i Europa under andre verdenskrig.

Hermetisk lukket Tirsdag åpnet Israel grensen til Gazastripen for en lastebilkolonne med humanitærhjelp, og tillot også en leveranse med diesel til FNs hjelpearbeidere og det eneste kraftverket i området.

Gazastripen har vært nærmest hermetisk lukket for omverdenen siden Hamas tok makten i juni 2007, og har i lange perioder nektet både journalister og diplomater adgang til området.

Israel begrunner blokaden med at det er fare for palestinske angrep mot grensepostene. (©NTB)