GORM K. GAARE (foto)

— Skam på Russland! De støtter diktatoren! Skam på Russland!

Brått står de der ved fotgjengerfeltet, de fire ungdommene. De er mer barn enn voksne, roper slagord, to av dem holder et stort banner, de to andre hvert sitt flagg.

Vi hadde fått beskjed om å møte på et gatehjørne et par minutters gange unna. En kontakt dukket opp, sa hastig at noe kom til å skje ved ambassaden om fem minutter, og forsvant i folkemengden på fortauet.

Det går bare sekunder før politiet er over demonstrantene, men lenge nok til at måpende fotgjengere får med seg hva som skjer, og nok til at fotografene får sine bilder.

— Nei, jeg er ikke redd. Jeg tror på friheten. Ja, jeg får trøbbel på skolen. Ja, jeg regner med å bli utvist, rekker 16 år gamle Andrej å si før han blir ført vekk og inn på politivakta borte i gaten.

Gruppen tilhører undergrunnsbevegelsen Zubr - «Bison» - en forbudt ungdomsorganisasjon som vil styrte det sittende regimet.

Forbudt flagg

Slike demonstrasjoner er strengt forbudt i Hviterussland. Fordi de fire var under 18 år, risikerer de bare en solid bot - blant annet for å ha vist et forbudt flagg, det røde og hvite som var Hviterusslands offisielle til midt på 90-tallet. Da byttet president Aleksander Lukasjenko det ut med et grønt og rødt, lik flagget de hadde som sovjetrepublikk.

Arrestasjonene av ungdommer og opposisjonelle er blitt flere og flere den siste uken, etter som søndagens presidentvalg nærmer seg.

Det har også rammet opposisjonens hovedkvarter - en fireroms leilighet fra Sovjet-tiden, stappfull av folk, med tett og dårlig luft. For å finne frem hit må du vite hvor du skal. Inngangsdøren i tredje etasje er ikke merket, ikke oppgangen eller ringeklokken heller.

Fikk 75 prosent

Til vanlig er dette hovedkvarteret til Hviterusslands kommunistparti. Aleksander Milinkevitsj, presidentkandidat og fremste utfordrer til den sittende presidenten er ingen kommunist.

Men i fjor høst samlet den lille, svake og splittede opposisjonen seg om partiløse Milinkevitsj som felles presidentkandidat. Slik har han fått ti vidt forskjellige partier i ryggen, alt fra kommunister til nasjonalkonservative. Samlende prosjekt: Å bli kvitt Aleksander Lukasjenko, og å innføre demokrati.

Ved forrige valg, i 2001, fikk presidenten 75 prosent av stemmene. Valgobservatører avskrev valget som udemokratisk, selv kalte presidenten det «en elegant seier».

Staben i kasjotten

Mens Lukasjenko er omtalt i rosende ordelag i hver eneste nyhetssending, forbigås utfordrerne i stillhet. Avisene er statskontrollerte, de uavhengige er stort sett blitt stengt eller tvunget i kne ved hjelp av skattekrav, husleieøkninger eller enorme bøter for injurier.

Milinkevitsjs valgkampstab er blitt kraftig redusert i det siste: Vintsuk Vyachorka, en av Milinkevitsj viktigste medarbeidere, ble i forrige uke dømt til 15 dagers fengsel. Bergens Tidende møtte hans stedfortreder, Ales Mikhalevich, i hovedkvarteret mandag. Dagen etter havnet også han i kasjotten.

Bortsett fra en valgkamptale hver på fjernsynet, er utfordrerne til presidentvervet henvist til å drive valgkamp fra dør til dør og ved folkemøter.

Snøballer mot politiet

Det er heller ikke så enkelt: En uke før valget har Milinkevitsj-leiren kalt inn til stort valgkampmøte i en ishall like utenfor Minsk sentrum. Det er fem kuldegrader, et par tusen mennesker har møtt frem. Men dørene inn til hallen er stengt, lyset inne er slått av. En uniformert politimann med pelslue og batteridrevet ropert dukker opp: «Hallen skal brukes til ishockeytrening, og er stengt».

Folkemengden buer, men virker ikke overrasket. Milinkevitsj må holde sin appell utenfor i stedet. «De er redde. De vet vi er mange og sterke. Derfor vil de ikke gi oss rom», sier han, og høster forsiktig jubel.

En liten gruppe motdemonstranter, voktet av sivilt politi og utstyrt med to plakater, blir bombardert med snøballer. «De følger oss over alt. Det er myndighetene som har sendt dem, de vil lage bråk», sier Milinkevitsj i roperten, og gjentar det som de siste dagene har vært hovedbudskapet: Møt frem i Minsk sentrum kl. 20 på valgdagen, for å demonstrere mot valgresultatet.

ULOVLIG PROTEST: Det går bare sekunder før de fire aksjonistene fra den forbudte ungdomsbevegelsen «Zubr» er arrestert utenfor den russiske ambassaden i Minsk. FOTO: GORM K. GAARE
MOBILISERER: Presidentkandidat Aleksander Milinkevitsj og konen Inna må drive valgkamp gjennom folkemøter ute i kulden. Opposisjonen er utestengt både fra media og fra statlig kontrollerte møtelokaler. FOTO: GORM K. GAARE