To uker før han går av langer Blair kraftig ut mot britiske medier for å ha utviklet seg til et sensasjonshungrig ulvekobbel med mer fokus på egne kommentarer enn fakta.

Ordene falt på en konferanse arrangert av nyhetsbyrået Reuters i London. Tony Blair innrømmet for øvrig også egen skyld i utviklingen.

Villet strategi

Blairs regjering satte nye standarder for mediestrategi da den tiltrådte i 1997 og holdt lenge pressen i stramme tøyler.

— I regjeringens første år brukte vi uforholdsmessig stor energi på å kurtisere og påvirke mediene. Til vårt forsvar var det ikke lett å se noe alternativ etter 18 år i opposisjon, kombinert med den blodtørstige motviljen som fantes mot Labour i deler av pressen. Denne tilgangen til mediene kan ha vært bensin på bålet for de tendensene jeg nå setter spørsmålstegn ved, innrømmet statsministeren.

Han kritiserte nyhetsdekningen for å være blitt en sammenblanding av meninger og fakta. Det er mer fokus på å analysere hva en politiker mener fremfor å gjengi hva personen sa. Disse tendensene truer bl.a. politikernes mulighet til å ta de rette beslutningene for landet, mener Blair.

Blandet mottakelse

— Faktisk er de elektroniske nyhetsmediene ofte enda mindre balanserte og mer tendensiøse. (...) I øyeblikket blir vi alle trukket ned av måten mediene og offentligheten oppfører seg. Tilliten til journalister er ikke stort større enn til politikere, påpekte Blair.

Angrepet har fått blandet mottakelse i britisk presse. Ikke minst på grunn av Blairs egen forståelse for å utnytte mediene optimalt, noe som bl.a. har dannet skole for andre sosialdemokratiske statsministrer som danske Anders Fogh Rasmussen (V) og norske Jens Stoltenberg (A). Blairs regjering har opp gjennom årene gjort det til en vane å gi lunsjer til journalister som skrev pent om regjeringen - og fryse ut andre.

- Viktig debatt

Likevel er det britiske medier som gir Blair rett. Redaktøren i søndagsavisen The Observer, Roger Alton, kalte i en kommentar til The Independent statsministerens tale for «treffende». Politisk redaktør i Sky News, Adam Boulton, mener at Blair «slapp ut trykk». The Independent, som Blair kritiserte ved navn for å blande holdninger og fakta, sendte ballen tilbake til Blair med spørsmålet om han hadde hatt samme holdning hvis avisen hadde støttet krigen i Irak. Mens BBCs politiske redaktør, Nick Robinson, avviser at presisjon er ofret i mediekampen, men anerkjenner at Blair har satt i gang en viktig debatt.

DYLAN MARTINEZ