Tamiltigrene er beskyldt for å stå bak drapet på den 32 år gamle Arasarathnam Radeeshkaran fra en rivaliserende tamilgruppe i byen Batticaloa sist torsdag. Ifølge rapporter i lokale og internasjonale medier lot mannens slektninger og venner sin frustrasjon gå ut over den norskledete observasjonsstyrken i landet ved å plassere kisten med liket utenfor kontoret deres. De mener observasjonssstyrken har skylden for drapet.

Erik Solheim, som har status som spesialutsending, gjestet i forrige uke det krigsherjede Sri Lanka i et forsøk på å stimulere fredsprosessen. Solheim havnet dermed midt i et drama hvor fortvilte slektninger av en myrdet tamil uttrykte sin sterke misnøye med Norge og det norske fredsarbeidet.

Også i forrige måned protesterte slektninger av en annen drept tamil på samme måte.

Etter det Bergens Tidende forstår fikk Erik Solheim først vite om drapet og den makabre protesten ved avslutningen av besøket i byen.

I ly av våpenhvile

Den tamilske frigjøringsorganisasjonen LTTE (tamiltigrene) beskyldes for å stå bak en bølge av drap mot rivaliserende tamiler og muslimer i ly av våpenhvilen Norge har bidratt til.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch offentliggjorde 7. august en rapport om situasjonen på Sri Lanka. Konklusjonen var at «bevisene er sterke for at LTTE (tamiltigrene) har benyttet seg av våpenhvilen med den srilankesiske regjeringen til å myrde politiske motstandere.»

Amnesty International har undersøkt drapene. De mener at LTTE gjennomfører en systematisk kampanje for å eliminere rivaliserende tamiler. Amnesty har funnet sterke beviser for at tamiltigrene har begått minst 22 slike drap siden våpenhvilen trådte i kraft. Det er en utbredt oppfatning at mange av de drepte er representanter for konkurrerende, halvmilitære grupper blant tamilene.

Samtaler i oktober

Tamiltigrene er også beskyldt for å ha drept to muslimer i naboregionen sist onsdag. Folk frykter for at tamiltigrene forsøker seg på etnisk renskning av området ved systematisk å angripe og drepe muslimer.

Konflikten på Sri Lanka har krevd 60.000-65.000 døde siden den ble innledet i 1972.

Tamiltigrene innleder i dag et møte i Paris hvor de skal drøfte regjeringens forslag til interimsstyre i den nordlige og østlige delen av Sri Lanka. Det er ventet at tigrene kommer med sin respons i løpet av noen uker. Målsettingen fra de norske fredsmeglerne er at fredssamtalene kan gjenopptas i oktober. Men skal fredssamtalene gjenopptas, er det samtidig et ufravikelig krav at tamiltigrenes drapskampanje må opphøre.

Krever etterforskning

Menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch og Amnesty International ber Norge og det norskledete observatørkorpset om å sørge for en grundig etterforskning av en rekke politiske drap og å offentliggjøre de undersøkelsene som så langt er gjennomført.

Utenriksdepartementets pressetalsmann, Karsten Klepsvik, sier at «Norge er kjent med problemstillingen og rapportene.» Han understreker imidlertid at fredsprosessen er skjør og meget komplisert og at det overordnede målet er å få prosessen på skinner igjen.

«NORGE HAR SKYLDEN»: Erik Solheim (t.v.) fikk en makaber påminnelse om den skjøre våpenhvilen på Sri Lanka. Bildet er tatt under et forhandlingsmøte i Thailand i fjor. Solheim sammen med UDs Vidar Helgesen og Norges Sri Lanka-ambassadør, Jon Westborg. ARKIVFOTO: REUTERS