Når Barack Obama trenger et godt råd eller ønsker å få en åpenhjertig vurdering av en av sine ideer, går han som regel fra sitt ovale kontor og over gangen for å snakke med Valerie Jarrett på tomannshånd.

Den lille, alltid perfekt kledde kvinnen har tittel seniorrådgiver og presidentens assistent for interne regjeringsanliggende og forholdet til offentligheten. Ingen tviler på at hennes innflytelse går enda lenger.

Ikke bare snakker 52-årige Jarrett ofte med presidenten. Hun har også løpende kontakt med Michelle Obama. De to har kjent hverandre i 20 år, siden dagens førstedame søkte jobb på Chicagos borgermesterkontor.

Vennskapet ble understreket like etter innflyttingen i Det hvite hus. Obama-familiens første middag utenfor presidentboligen ble inntatt i Jarretts leilighet i Georgetown.

Ubegrenset tillit

Før hun flyttet fra Chicago til Washington var Jarrett administrerende direktør for boligselskapet Habitat Company, som styrer tusener av storbyens boliger fra de enkleste til de mest luksuriøse.

I 2008 brukte direktøren det meste av sin tid på Obamas valgkamp. Det var hun som tok tak i problemene og løste interne kon-flikter, før de fikk utvikle seg til skadelige kriser.

Med bakgrunn som forhandler og med mange kontakter i minoritetsgrupper, var Jarrett topp kvalifisert til å løse den viktige oppgaven. Enda viktigere var det at hun hadde og har presidentens ubegrensede tillit.

Det var i høy grad Valerie Jarrett som styrte Obama gjennom Chicagos politiske sirkler, like godt kjent for sine uendelige intri-ger som for hyppige skandaler. Jarrett virket opp gjennom årene som politisk coach for sin ambisiøse venn.

Om sin rolle har Jarrett i flere intervjuer forklart at hun kjenner Michelle og Barack så godt at hun kan se problemene fra deres side. Samtidig forfølger hun ikke egne mål, det gjør det mulig for henne å si tingene uten omsvøp.

Flere likhetspunkter

Der er flere likheter mellom Valerie Jarrett og Michelle Obama. De var begge alt annet enn fornøyd med sine ellers godt betalte jobber i store advokatfirmaer. Mens Michelle søkte til Chicagos helsevesen, arbeidet Valerie nesten 20 år for bystyret, der hun hadde stillinger ved borgermesterkontoret før hun ble sjef for den kommunale transportetaten for så å overta ledelsen av det store boligselskapet.

Jarrett står så nær presidentfamilien at hun, som en av få, har våget å vurdere deres nye liv. Hun mener at det har vært vanskelig for begge å venne seg til det uunngåelige tapet av frihet. Det veies i noen grad opp av at det ovale kontor bare er sekunder fra den private boligen i annen etasje.

Kompliment eller konflikt?

Etter innflyttingen i Det hvite hus oppsto rykter om en konflikt med den ofte frittalende visepresidenten, Joe Biden. Barack Obama skal ha tatt sin personlige venn i forsvar da visepresidenten sa noe uheldig om hennes innsats.

Ryktene avvises med en forklaring om at Biden i virkeligheten hadde forsøkt seg med et kompliment da han hevdet at Jarrett kunne bli en fantastisk senator. Hun oppfattet det som et kompliment og var sikker på at det også var ment slik.

Om sitt nære forhold til presidenten forklarer Valerie Jarrett at hun er en av de få som har hans private e-post adresse og kjenner nummeret til hans BlackBerry-telefon. Hun bruker imidlertid begge bare når det er tvingende nødvendig.

«Presidentens tid er kostbar, så jeg er svært disiplinert i min rolle som hans seniorrådgiver. Er jeg derimot i rollen som venn, ja da snakker jeg ham i hjel.»

Ingen natteravn

Valerie Jarrett ble født i Iran, men vokste opp på de beste privatskoler i USAs nordøstlige New England-område. Derfra fortsatte hun til Stanford og University of Mi-chigans juridiske fakultet. Fra et kort ekteskap kom datteren Laura, som nå studerer juss ved Harvard.

Mye tyder på at Jarrett spilte en viktig rolle da presidenten nominerte Sonia Sotomayor til den ledige posten i Høyesterett. Hun har raskt tatt dommeren i forsvar mot påstander om at hennes uttalelser hadde rasistiske undertoner.

Bare på ett felt synes forholdet mellom presidenten og hans seniorrådgiver å være en smule spent. Barack Obama kaller seg selv en natteravn. Valerie Jarrett konstaterer med en anelse skarphet i den ellers melodiske stemmen, at presidenten vekker henne hvis han ringer etter normal arbeidstid. Så det gjør han neppe.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende