I 30 av disse landene blir homofiles menneskerettigheter systematisk brutt, heter det videre i rapporten, som er den første i sitt slag Amnesty noen gang har lagt fram. Rapporten er laget i forbindelse med Gay Pride Weekend, som i helgen ble markert over hele verden.

— Dette er første gang en internasjonal menneskerettsorganisasjon gransker tortur mot lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle som en verdensomspennende forfulgt minoritet, sier Amnesty-talsmannen Dennis Palmieri. Transseksuelle er mennesker med en annen type kjønnsidentitet enn den vanlige - menn som føler seg som kvinner, og omvendt.

Dødsstraff I minst åtte land ­- Afghanistan, De Forente Arabiske Emirater, Iran, Jemen, Pakistan, Saudi-Arabia, Sudan og Tsjetsjenia - blir homoseksuelle handlinger straffet med døden. Den afghanske Taliban-militsen arrangerer offentlige henrettelser, og minst seks dødsdømte homofile er siden 1998 blitt knust under murer som ble veltet av bulldosere.

— Visse toppolitikere benytter enhver anledning til å snakke nedsettende om homofile, og skaper en atmosfære der lovens håndhevere oppmuntres til å forfølge disse medlemmene av samfunnet, fortsetter Palimeri. Han henviser spesielt til Zimbabwes president Robert Mugabe, som offentlig har uttalt at homofile ikke har noen menneskerettigheter.

Tilstandene er ille også i andre afrikanske land, men homofile forfølges langt fra bare i Afrika. Mange steder i Karibien og Øst-Europa blir de behandlet som rettsløse, med Romania som et spesielt grelt eksempel.

«Korsfestet» Amnesty-rapporten forteller om en lesbisk rumensk kvinne som nærmest bokstavelig talt ble korsfestet på grunn av sin seksuelle legning. Hun ble fengslet og lenket etter håndleddene til radiatoren i cellen, med armene strakt ut til begge sider, og måtte halvt henge og halvt sitte i denne stillingen i 11 timer.

Men brutale overgrep skjer også i rikere og angivelig mer siviliserte land. I Chicago i USA ble den homofile Jeffrey Lyon i november i fjor overfalt av minst åtte politifolk, som hadde sett ham omfavne en venn. Politifolkene, som til alt overmål ikke var i tjeneste da dette skjedde, banket opp både Lyon og hans - for øvrig heterofile - kamerat.

Amnesty setter nå søkelyset på slike brutale overgrep, men advarer samtidig mot å la disse groteske historiene skygge for den alminnelige sosiale forskjellsbehandlingen av homofile. Slik hverdagsdiskriminering skjer i alle land, hver dag året rundt, blir det sagt.

NTB-REUTERS-AFP