I løpet av de siste 16 årene er sekten blitt nesten dobbelt så stor. Det skyldes store familier, flere ekteskap innen det isolerte sektsamfunnet og høyere levealder, viser en ny studie.

Mens sekten i 1992 hadde 125.000 medlemmer, hadde antallet økt til 231.000 i 2008 – det vil si 4 prosent i året.

Hvis utviklingen fortsetter i samme takt, er sekten ventet å utgjøre nesten en halv million mennesker innen 2026.

Mens en rekke andre religiøse og etniske grupper frykter utvanning på grunn av blandede ekteskap, er Amish-folket blitt flere ved å insistere på at alle må finne en partner innen sekten. Dessuten går 90 prosent av barna på skoler som kun er for sektens egne barn, ifølge sosiologiprofessor Donald Kraybill ved Elizabethtown University i Pennsylvania.

Utstøtelse

Hver familie får i gjennomsnitt fem til seks barn, og sekten er god til å holde på ungdommen.

De som finner seg en ektefelle utenfor sekten, blir utstøtt, og kan ikke lenger leve sammen med familie og venner. Derfor foretrekker langt de fleste å gifte seg med en trosfelle slik at de kan bli værende.

Det finnes nå Amish-samfunn i 28 amerikanske delstater, men de fleste – 62 prosent – bor fortsatt i Pennsylvania, Ohio og Indiana. Likevel er det i andre stater at Amish-befolkningen øker mest.

Jakter på jord

Sektmedlemmene har ifølge Kraybill flyttet til andre delstater fordi de trenger billige eiendommer der de kan dyrke jorda og leve for seg selv. En annen årsak er at mange av medlemmene er spesialiserte håndverkere, som trenger et større arbeidsmarked.

Hos Amish-folket er det forbudt å kjøre bil, bruke PC eller koble seg til det offentlige strømnettet. De lever som i gamle dager, dyrker maten sin selv og bruker hest og kjerre. Kvinnene går kledd i lange kjoler, mens mennene bruker stråhatt og bukseseler.

De tar bedre vare på helsen sin enn folk flest, og har derfor både høyere levealder og lavere barnedødelighet enn gjennomsnittet av amerikanere, ifølge Donald Kraybill

BLIR FLERE: Amish-folket øker stadig i USA. Om utviklingen fortsetter, vil de telle nesten en halv million innen 2026.
Mike Groll