Ifølge myndighetene i Bagdad ble to irakere drept og ni såret under mandagens angrep, som de hevdet var rettet mot en sivil installasjon nær Basra.

Det var natt til onsdag ikke meldt om drepte eller skadde etter tirsdagens flyangrep, der det ifølge talsmenn for det amerikanske forsvaret ble avfyrt "presisjonsstyrte våpen" mot et mobilt rakettbatteri av typen Ababil-100 og andre kjøretøy i nærheten.

De amerikanske talsmennene beskrev målet som luftvernskyts, men Ababil-100 er kjent som et bakke-til-bakke våpen som kan avfyre fire raketter som hver inneholder 25 sprengladninger til bruk mot stridsvogner på bakken.

Den amerikanske forsvarsledelsen avviser rutinemessig alle påstander om sivile ofre, og hevder at deres fly "aldri angriper sivilbefolkningen eller sivil infrastruktur, og gjør alt for ikke å påføre sivile skade under angrepene".

De amerikanske og britiske flyene har helt siden 1991 patruljert luftrommet over det nordlige og sørlige Irak, der de har proklamert såkalt flyforbudssoner hvor irakiske fly nektes adgang.

Som et ledd i patruljeringen har de amerikanske og britiske flyene gjennomført regelmessige angrep mot det de hevder er irakiske luftforsvarsanlegg og andre militære mål på bakken. Irakiske myndigheter hevder at flyangrepene har kostet over 1.500 sivile irakere livet siden 1991.

(NTB)