GRESSKAR-KAKEN er fortreffelig. Humøret upåklagelig. Kostymene stort sett i stil med dagen.

BT har sneket seg med på halloweenparty for amerikanske damer i en stue på Straumsgrend. De kaller seg fifty-femtiklubben fordi de er gift norsk. Møtes jevnlig for å snakke om sitt gamle og nye hjemland, og for å spise amerikansk mat, ikke minst. Vanligvis er de 10-20 stykker på treffene.

— Vi snakker lite politikk og religion, forteller damene, som kommer fra ulike amerikanske delstater, samt Canada.

Klubben har også ett bergensfødt medlem. May Shearer har bodd 27 år i USA og har amerikansk mann. Derfor føler hun seg hjemme blant amerikanerinnene.

Nå gleder de seg til USA-valget er overstått.

— Det har vært en lang valgkamp og jeg merker at jeg begynner å bli lei, sier Veronica Rasmussen.

DE ANDRE NIKKER. De er imidlertid litt uenige om hvor «dirty» denne valgkampen har vært i forhold til tidligere. Men alle har merket en hardere tone i det siste.

Valgkampen har de stort sett fulgt på CNN, BBC og i amerikanske nettaviser. I motsetning til en del bergenske valgentusiaster, bruker de ikke nettene til å følge valget.

— Vi bruker heller nettaviser og YouTube. Der er det mye god Sarah Palin-underholdning. Den setningen jeg frykter mest fra John McCain dersom han vinner er: Sarah, jeg har smerter i brystet, sier kveldens vertinne, Tammy Nedrebø.

Damene rundt bordet grøss-ler ved tanken på en hjertesyk McCain. Det virker som om samtlige frykter at Sarah Palin en dag skal bli president. De mener hun er en skandale «all the way around».

TAMMY NEDREBØ ER svart texaner og legger ikke skjul på at hun stemmer på Barack Obama.

  • Jeg vet ikke om USA er moden for en svart president ennå. Men jeg håper. Uansett er dette et historisk valg: enten får vi en svart president eller en kvinnelig visepresident, sier hun og retter på den digre, svarte Halloweenhatten.

— Det jeg frykter mest er at Obama skal bli drept før han eventuelt kommer i gang med presidentjobben, sier Lesley Ådland.

— Uavhengig av hvem som vinner valget, vil ting endre seg i USA nå. The party is over, sier May Shearer.

— Yeah, samstemmer damene og forsyner seg med mer gresskarkake og karamelliserte epler.

De skjønner i grunnen ikke at noen vil ha jobben. Det er full enighet om at Bush har vært en katastrofe. Hver gang han åpner munnen, har de vært redde for nye flauser.

— Det hadde vært fint å få en president vi kunne vært stolte av, sier amerikanerinnene på Straumsgrend.

«Jeg begynte med skøytetider som guttunge og fortsatte med valgtall.»

Johan Giertsen, jussprofessor

HJEMME HOS TERJE Sørensen på Verftet går det i valg året rundt, verden over. Valganalytikeren, som bistår både BT og TV 2, er kjent for sin treffsikkerhet.

— Det var i denne stuen, akkurat i denne sofaen, Terje forutså korrekt valgresultat i 2004 - før noen andre. Han er helt utrolig!

Johan Giertsen setter seg i den lyse sofaen og venter på kaffe fra valgkamerat Sørensen. Jussprofessoren er, i likhet med postmannen, lidenskapelig opptatt av valgprognoser.

— Jeg begynte med skøytetider som guttunge og fortsatte med valgtall da jeg ble medlem i Høyre på 70-tallet, sier Giertsen, som har stor glede av å lage egne regneark med delstatsoppslutning og snittall for ulike meningsmålinger, såkalte «poll of polls».

MENS GIERTSEN STORT sett nøyer seg med USA og Norge, lager Sørensen like gjerne valgprognoser for afrikanske land som for tyske bydelskretser. Når det gjelder amerikanske valg er han helt konge, ifølge Giertsen.

— Jeg går til primærkildene: lokalaviser, kommunale data. Ser på andel fargede, hispanos (latinamerikanere, red.anm.), alderssammensetning og andre ting som kan gi antydninger om hvordan folk vil stemme, forklarer Sørensen, og henter frem en ringperm med oversikt over sammensetningen i amerikanske valgkretser foran valget i 2004.

— Det var mer papir før. Avissamlingen min er jo blitt minimal. Nå er det bare å klikke seg inn på nettet.

Sørensen peker og forklarer. Giertsen prøver å smette inn ett og annet poeng.

— Kan eg få si nåkke no?

Men Terje Sørensen har mer på hjertet:

— De gruppene som vokser i USA er ikke de som tradisjonelt stemmer republikansk. Men McCain kan fortsatt vinne. Valgsystemet gir ham mulighet til å vinne selv om han får 3 prosent færre stemmer, sier han.

- ER DET ikke flere usikkerhetsfaktorer i dette valget? For eksempel hvor mange hvite har sagt de vil stemme Obama, men velger likevel McCain når de står i stemmeavlukket, spør Giertsen

— Spørsmålet er hvor mange som er ryggmargsrepublikanere, sier Sørensen.

— Terje, er det ikke slik at republikanerne tradisjonelt har hatt sterkest valgkampinnspurt, roper Johan fra sofaen til Terje som henter kaffe på kjøkkenet.

— Det har vært slik før, ja. Denne gangen er jeg litt mer i tvil.

De to herrene mimrer om valget i 1948 da Harry Truman lå an til å tape gjennom valgnatten, men likevel vant valget. En ting er de sikre på: alt kan skje når det er valg. Det er det som gjør det så liddelig spennende.

SØRENSEN OG GIERTSEN mener norske medier er for lite nyanserte i valgdekningen. Og at de tabbet seg ut ved forrige valg, da de ga leserne inntrykk av at Kerry var sikret seier. Men så vant Bush.

— Vi har sett noe av det samme i denne valgkampen. Det er liten tvil om at norske journalister ønsker Obama som president, mener Sørensen.

— Nå vil jeg gjerne understreke at jeg ikke er republikaner slik Terje er. Jeg synes den demokratiske mobiliseringen har vært fantastisk. Nå i sluttfasen ser det ut til at Obamas hudfarge spiller mindre rolle enn man først hadde trodd. Det tjener amerikanske velgere til ære, sier Johan Giertsen.

«Jeg vet egentlig mer om amerikansk politikk enn om norsk.»

Ole-Christian Bjarkøy, student

NOEN STUDENTER HAR forsovet seg litt oftere denne høsten enn de gjorde på samme tid i fjor. Det er Barack og John sin skyld. Kappløpet mellom Obama og MacCain er blitt så spennende at enkelte tar natten i bruk for å holde seg oppdatert.

Tina Soggemoen, Bjørn Christian Danbolt, Ole-Christian Bjarkøy, Simon Grøtta Østvold og Thomas Torjussen er de studenter ved det nye Amerika-studiet på Universitetet i Bergen. Studiet gir innføring amerikansk kultur, historie og politikk, etter førsteåret velger man fordypning i ett av områdene.

Dagen etter den siste TV-duellen mellom Obama og McCain møttes de i kantinen på Studentsenteret for å diskutere innsatsen til de to kandidatene.

- DET ER PÅFALLENDE at norske medier kontant slår fast at Obama vant, mens amerikanske aviser skriver om en god og aggressiv McCain, oppsummerer studentene.

De mener nordmenn som kun følger norsk media får et feil og unyansert inntrykk av det som skjer i USA. Og mange er fulle av fordommer.

— Vi blir liksom USAs forsvarsadvokater. Jeg vet egentlig mer om amerikansk politikk enn om norsk, sier Ole-Christian Bjarkøy.

Amerikastudentene mener McCain har brukt for mye tid på kritisere Obama og for lite til å snakke om egen politikk. Obama har derimot vært flink til å holde seg til saken.

— Det er interessant å høre folk fortelle hvorfor de vil stemme på Obama. Da snakker de gjerne om konkrete saker, gir faktasvar i stedet for å si at de liker stilen hans etc. Det vitner om at Obamas beskjed til folket har nådd frem, mener de fem studentene som er helt sikre på at de skal holde seg våkne natt til onsdag. Da blir det valgvake på Verftet.

PARTY FØR VALGET: Torsdag samlet damene i Fifty-femtiklubben seg til halloweenparty på Straumsgrend. - Det hadde vært fint å få en president vi kunne vært stolte av, synes foran fra venstre: Judith Ann Larsen, Veronica Rasmussen og Tammy Nedrebø. I sofaen f. v: May Shearer, Marie Mundheim, Lesley Ådland og Angela Vågenes.
Deisz Ørjan
HØR NO HER: - No må eg få snakke, sier jussprofessor Johan Giertsen til v. til postbud Terje Sørensen. Begge har mange meninger om USA-valget og om meningsmålinger og valgprognoser, spesielt.
Helge Skodvin
DUELLDEBATT: Dagen etter den siste TV-duellen mellom Barack Obama og John McCain møttes f.v. Bjørn Kristian Danbolt, Tina Soggemoen, Ole-Christian Bjarkøy, Simon Grøtta Østvold og Thomas Torjussen for å diskutere resultatet. Obama ikke slo knockout på McCain, slik en del norske aviser hevdet, mener Amerikastudentene.
Ørjan Deisz