Dermed er det amerikanske rakettskjoldet i Europa er et skritt nærmere virkeligheten.

_Les også:

USA åpner for rakettskjold i Litauen_

USAs utenriksminister Condoleezza Rice var storfornøyd etter at hun endelig fikk undertegnet avtalen sammen med Tsjekkias utenriksminister Karel Schwarzenberg i Praha tirsdag.

– Dette er virkelig en milepæl for allierte som møter en felles trussel, sa Rice etter å ha skrevet under på avtalen, som tillater USA å utplassere radarbasen.

_Les mer:

Frykter militarisering av rommet_

Basen er tenkt å virke sammen med ti avskjæringsraketter plassert i Polen, for å skjerme mot rakettangrep fra «røverstater» som Iran.

Mye gjenstår

Til tross for at de langtrukne forhandlingene med Tsjekkia om betingelsene nå er over, er det ikke sikkert at basen blir utplassert. Den tsjekkiske nasjonalforsamlingen skal endelig godkjenne avtalen, og der har ikke regjeringen det tilstrekkelige flertallet. Regjeringen er derfor avhengig av opposisjonen for å få den igjennom, som er sterke motstandere av skjoldet. Mye tyder på at saken først havner i nasjonalforsamlingen etter neste valg i 2010.

_Les også:

– Russland har testet langtrekkende rakett_

Jevnlige meningsmålinger viser imidlertid at rundt to tredeler av den tsjekkiske befolkningen er motstandere av skjoldet, og det taler ikke til regjeringens fordel i saken.

I tillegg gjenstår undertegningen av en avtale som klargjør det lovlige grunnlaget for å plassere amerikanske soldater på basen.

Samtidig har forhandlingene USA fører med Polen om utplasseringen av avskjæringsrakettene kjørt seg fast.

Den polske regjeringen krever storstilte overføringer av både teknologi og penger fra USA til sitt forsvar for å undertegne. Dette for å kunne beskytte seg mot en mulig trussel fra Russland i kjølvannet av utplasseringen.

Irriterte russere

I Moskva er man svært lite glade for de amerikanske planene, og Russland har gjentatte ganger understreket at de ser rakettskjoldet som en trussel.

USA har på sin side gjentatte ganger avvist dette, og har invitert Russland med i et samarbeid om skjoldet.

Temaet var blant de mest betente da den ferske russiske presidenten Dmitrij Medvedev møtte sin avtroppende amerikanske kollega George W. Bush under G8-toppmøtet i Japan tidligere tirsdag.

– Ingen framgang, var Medvedevs analyse etter møtet.

Hva mener du om det kommende rakettskjoldet? Si din mening!

PETR JOSEK