Kilder i Det hvite hus og Pentagon medgir nå at en stor del av de rundt 28 milliarder kronene som skulle ha gått til krigen mot al-Qaida og Taliban, i stedet er benyttet til andre formål, skriver The New York Times.

Deler av milliardstøtten er i stedet brukt på avanserte våpensystem til bruk i en eventuell konflikt med India, og det pakistanske forsvaret har i tillegg overfakturert for drivstoff, ammunisjon og andre utgifter, hevder avisens kilder.

Lurt trill rund

Opposisjonen i Pakistan anklager president Pervez Musharraf for å ha brukt av milliardbistanden for å styrke sitt eget regime, og europeiske diplomater i Islamabad mener USA burde ha vært mer påpasselig med hvordan bistanden ble brukt.

– Jeg lurer på om ikke amerikanerne er lurt trill rundt, sier en diplomat.

Foruten de rundt 28 milliarder kronene som Pakistan har mottatt gjennom det såkalte Fondet for koalisjonsstøtte, som skulle dekke utgifter de har i krigen mot terror, mottar landet også nærmere 1,7 milliarder kroner årlig i ordinær militærstøtte fra USA.

Misnøyen har lenge ulmet i Kongressen og Pentagon innledet i forrige uke full gjennomgang av pengestøtten til Pakistan.

Avviser

Pakistanske tjenestemenn avviser tvert anklagene om misbruk av amerikansk bistand, og mener USA bør være takknemlige for den innsatsen landet gjør i kampen mot terror.

En talsmann for det pakistanske forsvaret anklager samtidig USA for manglende vilje til å selge avanserte helikoptre, overvåkingsfly, radioutstyr og nattkikkerter til landet.

– Det har vært mange forsinkelser, noe som har hemmet oss i krigen mot ekstremistene, sier generalmajor Waheed Arshad.

Amerikanske talsmenn skylder på krigføringen i Irak og Afghanistan og sier at Pentagon ikke har kapasitet til å forsyne Pakistan med avanserte helikoptre

USA har i tillegg strenge regler for eksport av førerløse overvåkingsfly, nattkikkerter og annet avansert utstyr, sier de videre.