Hallums ekskone, Susan, sier til CNN at hun har snakket med sin eksmann, og at han kommer til å reise tilbake til USA.

— Det var veldig, veldig tidlig i morges. Han ringte og sa at var.. at han var sluppet fri, stotret Hallums til TV-kanalen.

— Det er den beste telefonoppringningen jeg noen gang har fått, la hun til.

«Roy IS FREE!!!!!! 9/7/05», står det skrevet på en hjemmeside Hallums datter, Carrie Cooper, har laget.

«Rundt kl. 11.20 7. september reddet koalisjonsstyrker amerikaneren Roy Hallums og en iraker fra fangenskap i et isolert hus 25 kilometer sør for Bagdad. Hallums er i god form og får nå medisinsk behandling», heter det i en uttalelse fra det amerikanske forsvaret.

— Jeg ønsker å takke alle som var medvirket til at jeg nå er i sikkerhet, sier Hallums ifølge kunngjøringen fra forsvaret. Vel 200 utenlandske statsborgere og mange tusen irakere er kidnappet i Irak siden den amerikanske invasjonen i mars 2003.

Hallums forsvant 1. november i fjor sammen med fem andre. I slutten av januar ble en video med Hallums offentliggjort. På et videoopptak ba han for sitt liv med et gevær rettet mot hodet.

— Jeg er arrestert av en motstandsgruppe i Irak. Jeg ber om hjelp fordi mitt liv er i fare fordi det er bevist at jeg arbeider for amerikanske styrker, sier mannen.

— Jeg ber ikke president (George W.) Bush om hjelp, fordi jeg vet han er egoistisk og bryr seg ikke om dem som er blitt kastet ut i dette helvete, sa Hallums på opptaket.