Keane raser over at britene nå trapper ned sitt militære nærvær i området, og frykter at amerikanske styrker nå må sendes sørover.

— En slik situasjon kan oppstå dersom forholdene blir verre i Basra om og når de britiske styrkene reiser hjem, sier Keane til BBC.

Den amerikanske generalen, som regnes for å være en av hovedarkitektene bak president George W. Bushs siste strategi om å sende ytterligere 30.000 soldater til Irak, legger ikke skjul på amerikanernes frustrasjon over at britene ikke lenger vil være med på notene.

— Britene har aldri hatt nok soldater til virkelig å kunne beskytte sivilbefolkningen, og det har vi smertelig fått erfare også i de sentrale regionene av Irak, sier Keane.

Kjøligere forhold Uttalelsene fra Keane er de siste i en rekke kritiske utspill rettet mot Storbritannia, der statsminister Gordon Brown har et betydelig kjøligere forhold til president George W. Bush enn sin forgjenger Tony Blair.

Tidligere i uka advarte en av rådgiverne til Bush, Stephen Biddle, britene mot «en stygg og pinlig» tilbaketrekning fra Irak.

Britiske generaler er likevel ivrige etter å komme seg ut av den irakiske hengemyra, og har etter tur stått fram og snakket varmt om behovet for snarlig tilbaketrekning.

- Felles strategi En talsmann for det britiske forsvarsdepartementet avviste onsdag kritikken fra general Keane, og sa at uttalelsene om at britiske styrker ikke er i stand til å beskytte den irakiske sivilbefolkningen får stå for hans egen regning.

— Våre planer er helt i tråd med amerikanernes egne. Vi står sammen om denne strategien, sa talsmannen som viste til at britene nå gradvis overlater kontrollen over området til de irakiske sikkerhetsstyrkene.

Umulig oppgave Liberaldemokratenes leder Menzies Campbell avviser også kritikken fra amerikanerne, og mener britene ble gitt en umulig oppgave i Sør-Irak.

— Amerikanernes frustrasjon er for ingenting å regne, sammenlignet med den frustrasjonen de britiske styrkene har opplevd som følge av at det ikke var lagt skikkelige planer for hva som skulle skje i Irak etter krigen, sier Campbell til The Guardian.