Mandag ettermiddag lokal tid befant Sandy seg rundt 180 kilometer sørøst for kasinobyen Atlantic City og hadde kurs for delstatene Delaware og New Jersey.

— Sandy beveger seg nå nordvestover med en fart på 44 kilometer i timen, opplyser USAs nasjonale orkansenter.

Orkanens senter ligger nå 285 kilometer sørøst for millionbyen New York og ventes å nå land mandag ettermiddag eller tidlig kveld lokal tid.

Hundrevis av nordmenn er for tiden på ferie i New York og forbereder seg i likhet med resten av byens innbyggere på orkanen Sandy.

— Det blir ikke akkurat noe shopping på oss, forteller en av de norske turistene, Frode Jacobsen på telefon fra Manhattan mandag.

Barrikaderte butikker

Ferien i New York ble litt annerledes enn forventet, medgir han. Butikker og bygninger barrikaderte mandag dører og vinduer med gitter, treplater og sandsekker.

T-banen ble stengt og flere hundre tusen ble evakuert fra de mest flomutsatte områdene av millionbyen.

På Times Square var det imidlertid lite som tydet på en nært forestående orkan mandag formiddag, forteller Jacobsen.

— Det virker som om folk tar det med ro og at de er godt forberedt, sier han.

Kraftig lavtrykk

Det er ventet at Sandy vil forårsake enorme ødeleggelser, og prislappen kan langt overstige de 60 milliarder kronene fjorårets orkan Irene anslås å ha kostet, ifølge eksperter.

USAs direktorat for krisehåndtering (FEMA) anslår at vinden alene vil forårsake skader for minst 15 milliarder kroner.

Sandy er bare målt til kategori 1 på en skala til 5, og vindstyrken er derfor ikke det som bekymrer amerikanerne mest. Meteorologene frykter derimot et svært kraftig lavtrykk som følger Sandy, og som ventes å slå seg sammen med polare jetstrømmer fra vest.

At dette sammenfaller med fullmåne og springflo kan føre til store oversvømmelser langs kysten og blant annet ramme New York hardt.

- Én av fem rammes

USAs president Barack Obama advarer mot å tro at orkanen ville passere raskt og sier at det trolig vil ta lang tid før elektrisitetsforsyningen vil være oppe igjen og samfunnet vil fungere som normalt.

Selv om flere hundre tusen mennesker er evakuert fra sine hjem i New York og bygninger og tunneler er stengt, vil en springflo på opptil 3 meter forårsake enorme materielle ødeleggelser i verdens finanshovedstad.

Hvor store tør ingen å anslå, men ekspertene er overbevist om at Sandys herjing langt vil overstige fjorårets orkan Irene.

Konsulentselskapet Eqecat, som er rådgivere for forsikringsbransjen i USA, tror de totale skadene vil bli på mellom 60 og 120 milliarder kroner. Av dette må forsikringsbransjen trolig ut med halvparten.

— Sandy er en stor storm og vil få følger for 20 prosent av USAs befolkning, sier Eqecats visepresident Tom Larsen.

Unntakstilstand

Over 375.000 mennesker var mandag kveld evakuert fra byens lavtliggende områder, all offentlig transport var innstilt og børsene på Wall Street holdt stengt.

Nesten 12.000 flyginger til den amerikanske østkysten er innstilt i påvente av uværet, og for byens mange hoteller har orkanen alt fått følger ved at tusenvis av besøkende fra hele verden har avbestilt.

Også i åtte andre delstater var det innført unntakstilstand, og president Barack Obama oppfordret mandag folk til å lytte til advarslene og etterkomme rådene fra myndighetene.

— Jeg tror alle tar dette alvorlig. Vi har klargjort alle ressurser som trengs, men akkurat nå er det viktig at folk følger rådene, sa Obama.

Presidenten har avbrutt valgkampen for å lede landet gjennom det som fryktes å bli en av den verste naturkatastrofene på mange år.