— Amerikanske utsendinger har kommet og gått de siste to-tre ukene. Ikke bare i Panjshir, men to andre steder også - Khoja Boheddin og Dar-i-Suf, Younus Qanooni, søndag. Qanooni er Nordalliansens "innenriksminister".

Panjshirdalen strekker seg nordover fra fronten nær Kabul. Dar-i-Suf er fronten der opposisjonen forsøker å gjenerobre Mazar-i-Sharif. Khoja Boheddin er Nordalliansens nervesenter for operasjonene i den nordlige provinsen Takhar.

— For to dager siden oppsøkte en delegasjon general Dostum nær Mazar-i-Sharif. De fleste var militæroffiserer. Det er minst tre ulike grupper av amerikanske militæroffiserer, hver på seks til ti mann, sa Qanooni.

De amerikanske delegasjonene kom til Afghanistan i helikopter fra Usbekistan og Tadsjikistan. Qanooni sier amerikanerne ikke planlegger å sende inn bakkestyrker i Afghanistan, men har koordinert militære saker og militær informasjon med Nordalliansens ledere.

— Dersom det kommer et bakkeangrep mot Kabul er det fra alliansen og ikke som er resultat av samarbeide med USA. Vi har ingen avtale om å få amerikanske bakkestyrker hit, og vi ser ikke behovet for det, sa Qanooni.

Amerikanske fly som flyr inn humanitær bistand og noe militært utstyr kommer om kort tid til å lande på en ny flystripe som er under bygging nær Jebal Seraj rett nord for Panjshirdalen. Flystripen skal være ferdig i løpet av sju til ti dager.

NTB