­Situasjonen er ytterst alvorlig. Jeg frykter at den kan komme ut av kontroll, og bre seg til andre land i området, sier Bondevik til NTB.

Statsministeren sier at det nå må øves press på partene for å få stoppet voldsbruken og få til en våpenhvile.

— Problemet er at det er hardlinerne på begge sider som får sette dagsorden. Vi må forsøke å få de mer moderate til å ta initiativet for å komme ut av situasjonen, sier han.

Stormaktene

Bondevik sier at det er viktig at stormaktene nå engasjerer seg sterkere.

— Både FNs utsending, EU, Russland og ikke minst USA opererer i området og har kontakt begge veier. Denne firemaktsgruppen må intensivere sine anstrengelser, og det er jeg sikker på at de gjør, sier Bondevik.

Om SV-leder Kristin Halvorsens krav om å kalle Israels ambassadør inn på teppet, sier statsministeren:

— Vi har gjort det som er sterkere. Utenriksministeren var søndag i kontakt med sin israelske kollega, og jeg vil også vurdere kontakt. Dermed er saken brakt opp på et høyere nivå enn om vi skulle kalle inn Israels ambassadør.

Frykter angrep

Statsministeren utelukker ikke at det også kan komme angrep på jødiske miljøer her i landet.

— Det har vært angrep på synagoger i europeiske land de siste dagene. Vi kan ikke utelukke at det kan skje også her. Jeg vil på det sterkeste advare mot det, og håper vi kan unngå det, sier Bondevik.

— Kristelig Folkeparti har tradisjonelt tette bånd til Israel. Er det ekstra skuffende for dere det som nå skjer i Midtøsten?

— Ja, men min holdning har alltid vært at de som har forsvart Israel også må kunne kritisere dem når de er på gale veier. Og det mener jeg israelerne er nå. Derfor har jeg sagt både til Sharon og offentlig at Israel må revurdere sin politikk, sier Bondevik.

Han sier at det ikke går an å være optimist i dagens situasjon.

Mine kontakter med Arafat og Sharon før påske ga ikke grunnlag for optimisme, og det som er skjedd i påsken har forsterket dette inntrykket. Men vi kan ikke gi opp, og må gjøre hva vi kan for at volden ikke skal bre seg, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

(NTB)