Den unge soldaten har skader i hodet, bryst og beina. Han ble torsdag kveld operert i leiren til den norske stabiliseringsstyrken i Maimana i Nord-Afghanistan. Fredag morgen ble han flyttet til det tyske feltsykehuset i Mazar-i— Sharif der den norske utrykningsstyrken er plassert. Han skal i dag få videre behandling og kommer til å bli evakuert til militærsykehus i Tyskland eller Norge så fort tilstanden anses som god nok for reisen.

– I de beste hender Kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan, oberst Ivar Sakserud, tok fredag morgen imot NTB i den norske leiren i Mazar-i-Sharif. Han er tydelig preget av at en hans soldater ble drept og en annen hardt skadd da bilen deres kjørte på en veibombe utenfor byen Maimana i Faryab-provinsen.

Den skadde soldaten er i de beste hender, men jeg kan ikke uttale meg om han er utenfor livsfare. Men det at han nå er evakuert til Mazar-i-Sharif ser jeg som veldig positivt, sier Sakserud.

Den norske feltpresten i Mazar-i-Sharif dro fredag til Maimana for å holde en minnegudstjeneste for den drepte norske soldaten. Identiteten hans vil bli offentliggjort senere i dag.

Militærpoliti og veibombeeksperter fløy også til Maimana for å etterforske angrepet på den norske bilen. Forsvaret vet ennå ikke om veibomben ble aktivisert med en selvutløser eller fjernutløser. Det skal ikke ha blitt løsnet skudd etter at bomben eksploderte. Bomben skal ha truffet fronten på bilen som så ble presset bakover. Bilen var ikke pansret.

Ute av Badghis Sakserud sier det er helt umulig å si om veibomben har sammenheng med de siste ukers harde kamper som de norske soldatene har deltatt i i Badghis, provinsen som grenser til Faryab.

– Faryab er et utrolig komplisert område, og det er umulig å si nå hvem som kan stå bak dette angrepet, sier Sakserud.

De siste norske soldatene trakk seg ut av Badghis torsdag, men Sakserud understreker at afghanske soldater og politi fortsetter operasjonen på egen hånd.

De norske soldatene hadde siden 26. september kjempet mot det Forsvaret mener er Taliban-opprørere i Badghis.

– Hensikten med operasjonen var å gjøre det mulig for de afghanske myndighetene å styre i området. Og det har vi lyktes med gjennom operasjonen vår, sier Sakserud.

– Ble opprørene jagd vekk eller drept?

– Det var vel en kombinasjon, sier Sakserud, som ikke vil anslå hvor mange opprørere norske soldater har drept. Forsvaret har kalt kampene for «Operasjon Harekateyolo» som skal bety «ny tid» eller «ny retning» på dari.

– Varigheten og kompleksiteten gjør at dette har vært de tøffeste kampene regulære norske soldater har vært involvert i siden den andre verdenskrig. Men jeg kan ikke uttale meg om spesialsoldatenes operasjoner, sier Sakserud.