• Reaksjonene etter drapet på Afghanistans visepresident er sterke, særlig i Jalalabad, der Haji Abdul Qadir var guvernør, sier Norges chargé d`affaires, Bjørn Johannessen.

Johannessen skulle ha møtt Qadir kommende tirsdag i forbindelse med en anmodning fra Qadirs departement om samarbeid med Veidekke for å utbedre den viktige Salang-tunnelen.

I stedet blir det offentlig sørgedag.

Etter en minnestund i Kabul ble kisten til den afghanske visepresidenten Haji Abdul Qadir i går fraktet til hjembyen Jalalabad der han ble begravet.

Tusenvis av sørgende afghanere tok farvel med den drepte visepresidenten under en minnehøytidelighet i den store Eid Gha-moskeen i Kabul.

Blant andre var Afghanistans president Hamid Karzai, den tidligere presidenten Burhanuddi Rabbani og den tidligere kongen Zahir Shah til stede i moskeen. Et stort antall mennesker samlet seg på plassen utenfor.

Søndag snakket Bjørn Johannessen med folk som kom til Kabul fra Jalalabad, som ligger øst i Afghanistan, ved den pakistanske grensen.

— Attentatet oppleves som et veldig sterkt anslag mot pashtunerne. Qadir er jo heller ikke den første pashtuneren som er blitt drept, sier Johannessen.

— Også i Kabul er folk veldig opptatt av attentatet, og det er ikke alltid et drap blir det store samtaleemnet i Kabul. Folk er vant til litt av hvert.

Qadir ble nærmest skutt på åpen gate lørdag. Det i seg selv er en provokasjon for president Karzai.

— Det er et veldig sterkt slag mot presidenten. En av grunnene til at Qadir ble visepresident, var at Karzai ville styrke balansen mellom pashtunere og tadsjiker i regjeringen. Derfor ble han også satt på en sentral ministerpost. Karzai ville både styrke balansen mellom folkegruppene i regjeringen og få de sterke krigsherrene bedre integrert. Valget av Qadir oppfylte begge siktemål, sier Johannessen.

Det verserer mange teorier i Kabul om bakgrunnen for drapet.

— Noen sier dette en gammel blodhevnsak, andre sier han hadde sterke motstandere i øst og at drapet hadde politiske årsaker. En tredje teori går på at det kan ha vært al Qaida- og talibankrefter som ville markere seg.

Torsdag skal giverlandsgruppen for Afghanistan møtes i Genève. Formannslandet Norge har innkalt til møtet for å få det internasjonale samfunnet til å holde løftene om hjelp til landet.

— Jeg velger å tro at giverlandene ikke blir mer påholdne etter det som er skjedd. Jeg velger å tro at de ser det at dette ytterligere understreker behovet for å medvirke til bygge bru på tvers av etniske skiller, og skape utvikling som styrker regjeringen.

NTB-REUTERS-AFPKabul

SAMMEN MED BROREN: Familie og venner begravde i går visepresident Haji Abdul Qadir ved siden av hans drepte bror, Abdul Haq. FOTO: Natalie Behring-Chisholm REUTERS