Væpnede menn gikk natt til søndag til angrep på AU-basen i Haskanita sør i den sudanske regionen.

– Minst ti soldater er drept, sju ble såret og flere titall er savnet, sier Noureddine Mezni, talsmann for AUs fredsstyrke i Sudan (AMIS).

– Lederen for styrken, Rodolfe Adada, er svært sjokkert over dette angrepet, som er det verste mot afrikanske styrker siden de ble utplassert i Darfur i 2004, fortsatte Mezni.

Skylder på regjeringshæren

AU har ikke kommet med flere detaljer om angrepet, men en talsmann for den sudanske hæren sier at så mange som 40 soldater er savnet.

Det er ikke kjent hvem som sto bak angrepet, men den sudanske hæren (SAF) og opprørsbevegelser i Darfur anklager hverandre for å stå bak.

En talsmann for opprørsbevegelsen JEM sier at de trakk seg ut av Haskanita for fire dager siden.

– Den sudanske hæren har presset på Haskanita fra tre kanter i flere dager, og de står bak angrepet mot AU-basen, sier JEM-talsmann Abdel Aziz el-Nur Ashr til Reuters og legger til at de ikke har noen styrker der.

Tutu vil megle

Angrepet fant sted like før et internasjonalt «eldsteråd», med erkebiskop Desmond Tutu i spissen, etter planen skal besøke Darfur-regionen i Sudan. Rådet ble etablert på initiativ fra Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela.

Tutu var ventet å lande i Sudans hovedstad Khartoum senere søndag. I tillegg til Tutu består gruppen av tidligere FN-utsending Lakhdar Brahimi, USAs tidligere president Jimmy Carter, og Graca Machel, kona til Nelson Mandela.

Gruppen skal blant annet møte Sudans president Omar al-Bashir i tillegg til flere opposisjonsledere, ulike klanledere og representanter for de internt fordrevne flyktningene i landet.

Konflikten i Darfur startet i 2003, da regjeringen i Khartoum vervet den proarabiske Janjaweed-militsen til å slå ned et etnisk opprør. Siden da har konflikten krevd over 200.000 liv, og tvunget to millioner mennesker på flukt fra sine hjem

Den dårlig utstyrte AU-styrken, som består av 7.000 soldater fra 26 land, skal etter planen erstattes av en felles AU— og FN-styrke på 26.000 soldater rundt årsskiftet. Norge har sammen med Sverige tilbudt å bidra med til sammen 400 soldater i en ingeniørbataljon.