Den svenske justisministeren forsvarer politiets opptreden under demonstrasjonene.

Avviste kritikken Justisminister Thomas Bodström sa på en pressekonferanse sent fredag kveld at tolv politimenn ble skadd i opptøyene, og han bekreftet at to personer ble skadd etter skyting. Han forsvarte politiets opptreden og sa at det er vanskelig å forsvare seg mot mennesker som er kommet bare for å lage bråk. Han avviste også at politiet burde ha brukt vannkanoner og tåregass for å spre demonstrantene.

En demonstrant skal ha blitt alvorlig skadd etter å ha blitt truffet av skudd i brystet, mens den andre demonstranten skal ha fått skuddskader i den ene leggen, ifølge Expressen. 20 demonstranter var fredag kveld fraktet til sykehus.

Nordmann ga førstehjelp Nordmannen Jan Helge Strøm forteller til NTB at han ga førstehjelp til en ung mann som ble truffet av skudd i den ene leggen i Vasaparken, 2 kilometer fra EU-toppmøtet i Mässan. Strøm deltar i en frivillig førstehjelpsgruppe i Vasaparken, der urolighetene fant sted.

Talsmann Mats Glanberg bekreftet overfor TT at en politimann hadde løsnet skudd med sitt tjenestevåpen. Saken etterforskes nærmere, og han ville derfor ikke gi ytterligere kommentarer.

— Dødelig trussel En politimann på stedet forklarer det som skjedde slik:

— Vi var stilt overfor en situasjon der en kollega har blitt utsatt for en dødelig trussel. Det har blitt løsnet skudd, sier politimannen, som var på åstedet i Vasaparken i sentrum av Göteborg.

— Det kommer tydeligvis skadde personer hele tiden, sa Annika Hedelin, som er beredskapsansvarlig i Västra Götalandsregionen. Hun bekrefter at ingen politimenn ble skutt, noe det verserte rykter om tidligere.

Ifølge Expressen og TT ble en politimann alvorlig skadd Han lå på bakken i Vasaparken med hjelmen i hendene og ble fraktet bort i ambulanse.

Eksplosjon Ved 22-tiden hørtes en kraftig eksplosjon ved Vasaparken i sentrum av Göteborg, der rundt 100 aktivister hadde forskanset seg på trappen til byens universitet. De voldelige opptøyene som fant sted fredag ettermiddag, blusset dermed opp igjen utover kvelden da Vasaparken ble fylt med rundt 1500 demonstranter.

Politiet var i første omgang i mindretall og måtte trekke seg tilbake. Senere trengte politi med køller og skjold demonstrantene opp mot universitetsbygningen og parken og arresterte flere av dem. Langs hele Vasagaten var det steinkasting og knusing av vinduer. Minst seks politibilder ble ramponert av demonstranter som ble jaget oppover Vasagaten.

Uoversikelig Situasjonen i Vasaparken var fredag kveld uoversiktlig. NTBs reporter på plass forteller at demonstranter som ville kaste stein på politiet, ble lagt i bakken av andre ungdommer. Parken er i hovedsak befolket av dansende ungdommer og politiet har dannet en ring rundt dem.

Ved 23-tiden trakk politiet seg ut fra Vasaparken, og demonstrantene gikk rolig tilbake i gatene. Svensk radio sendte fredag kveld ut en advarsel til Göteborgs befolkning om å holde seg unna sentrum på grunn av opptøyene.

Fem EU-lands delegasjoner måtte fredag kveld forlate sine hoteller fordi politiet ikke kunne garantere deres sikkerhet. NTB

Les også: Gateslag ryster GöteborgPersson: Forakt for demokratietEU-middag avlyst av sikkerhetsgrunnerPolitiet pågrep meg uten grunn Nationen-journalist pågrepet Disse demonstrererSvensk politi bestilte dansk politiaksjonAvbryter EU-protestRakettskjold på vei til EuropaEnige om WTO - uenige om Kyoto Demonstrantene innestengt Angrep politiet med stein og flaskerFå nakne rumperSterk overreaksjon Bergensere på veiMagert utbytte med BushIkke enige om Kyoto EU forbyr svineeksport fra Catalonia Ingen dato for EU-utvidelse

KJØRES BORT: En av de skadde personene kjøres bort. Foto: Scanpix
BEVÆPNET: Det kom til nye sammenstøt mellom anarkistiske demonstranter og politi i Göteborg fredag kveld. Foto: Scanpix