Inntil nylig var Jean-Baptiste Kim leder for organisasjonen Voice of Korea, et talerør for det beinharde diktaturet i Nord-Korea. Han var landets sivile representant i EU, og sørget blant annet for å skaffe visum til utenlandske delegasjoner.

Så sent som for fire måneder siden forsvarte han innbitt regimet i et nettmøte på bt.no. Les svarene her.

I nettmøtet truet han med at Nord-Koreas nyutviklede atombombe kunne nå både østkysten og vestkysten i USA. Dessuten slo han fast at regimet ikke bare trengte atombomben, men også hydrogenbomben for å forsvare seg mot landets fiender.

bt.no besøkte Nord-Korea i fjor høst, midt under prøvesprengningen. Les reportasjen og se billedserie her.

– Ber om tilgivelse

Nå har Kim kommet på bedre tanker. I en uttalelse på Voice of Koreas nettside, skriver han at han angrer på at han har gitt de siste ti årene av livet sitt til diktaturet.

«Jeg har unnskyldt meg selv og det nordkoreanske regimet, og ignorert fakta. Min handlemåte de siste ti årene har vært mot min egen overbevisning, men jeg fortsatte langs denne veien fordi jeg trengte utløp for mitt hat mot Sør-Korea. Jeg må tilstå at jeg er en feiging og en av de mest hyklerske figurene i moderne koreansk historie. Jeg ber Gud om tilgivelse», skriver Kim, som nå bor i London.

«Det nåværende regimet er ikke et lederskap, men en kongelig familie som hersker over folket. Dette må endres til demokratiske valg og ytrings— og tankefrihet», fortsetter han.

bt.no traff ham på hans siste reise til Nord-Korea. Da fortalte han sin fantastiske historie om hvordan han forlot hjemlandet Sør-Korea og gikk over til fienden i nord.

– Jeg så hvordan den sørkoreanske ultra-kapitalismen førte folk ut i fattigdom, og begynte å hate mitt hjemland, forklarte han.

– Trodde jeg var gal

Kim flyttet til Paris, der han traff en nordkoreansk diplomat.

– I begynnelsen var jeg redd for ham, men etterhvert begynte vi å stole på hverandre. Jeg ble mer og mer involvert, og etter en stund jobbet jeg full tid for nordkoreanske myndigheter. Men på grunn av bakgrunnen min brukte jeg lang tid på å bygge opp tillit, fortalte Kim.

Det førte til at han ble erklært uønsket i Sør-Korea. Familien har han ikke hatt noen kontakt med.

– De tror jeg er blitt gal. Jeg kan aldri vende tilbake til Sør-Korea, fortalte han.

Nå har han også kastet vrak på sitt andre hjemland.

«Jeg har gitt mange intervjuer, men jeg må tilstå at alt jeg sa var løgn. Jeg innrømmer at Nord-Korea er isolert, uten å være tvunget til det. Isolasjonen skyldes at den herskende familien og deres tjenere skal ha maksimal kontroll. Jeg var den onde maleren som laget falske bilder for å dekke over sannheten. Snart starter jeg en liten telefonbutikk i London. Jeg er glad for å være tilbake i et normalt, sivilt samfunn, og ha en normal jobb igjen», skriver avhopperen.

Avlyser rockefestival

Et kuriøst resultat av snuoperasjonen, er at festivalen «Rock for Peace», som etter planen skulle vært arrangert i Pyongyang i mai, blir avlyst. Det norske black metal-bandet Stillhet, som kontaktet Kim gjennom bt.nos nettmøte, kunne blitt det første vestlige bandet til å opptre i Nord-Korea. Les mer her.

Kim skriver at han avlyste festivalen fordi det bare ville brakt fordeler til regimet, og lidelser til vanlige folk. Han har følgende råd til hvordan Nord-Korea kan demokratiseres:

«Å true Nord-Korea er ikke løsningen for å gjøre landet bedre. Den eneste måten å forandre landet på, er penger. La dem handle med USA og resten av verden, slik at de får smake pengenes makt som øker levestandarden. Regimet vil være ute av stand til å kontrollere folk hvis massene krever å få tjene penger selv. La dem handle fritt og lovlig. Løsningen er ikke våpen, men penger».

Jean-Baptiste Kim sammen med en nordkoreansk offiser i møterommet på grensen mellom Nord- og Sør-Korea.
PRIVAT
Kim var Nord-Koreas sivile representant i EU. Nå har han hoppet av.
RUNE CHRISTOPHERSEN
Grensen mellom Nord- og Sør-Korea er blant verdens strengest bevoktede.
RUNE CHRISTOPHERSEN
KOLLEKTIVTRAFIKK I PYONGYANG: Bussene bryter ofte sammen, og ledningsnettet repareres ved hjelp av slike doninger.
RUNE CHRISTOPHERSEN
Hovedstaden er dominert av kommunistiske symboler.
RUNE CHRISTOPHERSEN
Hotellet der utlendingene blir plassert i Pyongyang. De fleste rommene står tomme.
RUNE CHRISTOPHERSEN