FRANK M. ROSSAVIKfrank.rossavik@skynet.be

Riga

Avtroppende statsminister Einars Repse har kanskje ikke gjort en dårlig jobb. Mange latviere vil si at Repse har tatt grep og blant annet gjennomført en reform av systemet for partifinansiering, som kan styrke demokratiet.

I fremtiden er det satt et tak på hvor mye partiene kan bruke til tv-reklame. Partiene kan heller ikke fritt motta pengegaver av ofte tvilsom opprinnelse.

— Før vant det partiet valget som brukte mest penger, ofte svarte, på tv-reklame. I fremtiden blir dette sterkt begrenset. Partiene må ut på gaten, arrangere møter, snakke med folk, sier Ainars Latkovskis, medlem av Saeima, Latvias parlament.

Fra bank til regjering

Latkovskis representerer Ny Æra, Einars Repses parti. Han benekter ikke at tidligere sentralbanksjef Repses stil er en grunn til at regjeringen brøt sammen.

— Han var vant til å forholde seg til et bankstyre. Det ble noe annet å lede en koalisjonsregjering der alle må ha politisk uttelling, sier Latkovskis.

Han mener likevel at koalisjonspartnernes mytteri også har andre grunner.

— Vi har tradisjon for at makt er viktigere enn politikk. Allianser inngås på betenkelige premisser og enkelte politikere er involvert i tvilsomme forretninger. Mange har interesse av å få oss ut av regjeringen. Vi er en trussel. Da er det fristende å si at man ikke liker statsministerens stil, sier Ainars Latkovskis.

Høyresiden styrket

Professor i samfunnsvitenskap Andris Runcis ved Latvias universitet, sier:

— Latkovskis og hans parti bør snakke presist og legge frem dokumentasjon. Antydninger bringer oss ingen steder. Koalisjonen falt fordi Repses ikke kunne utføre grunnleggende politisk håndverk. Det er ikke mer komplisert, mener han.

Men i folket synes mange å tro som Ainars Latkovskis. Høyreorienterte Ny Æra har styrket seg klart på målingene siden valgseieren i september 2002. Det er første gang et statsministerparti ikke har falt på gallupen etter utnevnelsen.

Einars Repses halvannet år ved makten er også rekord siden uavhengigheten. I Latvia faller regjeringene, alltid sentrum-høyre-koalisjoner, nemlig som fluer.

Etter en flere måneder lang politisk krise, der ingen forhandlinger ledet til en ny regjering, sa president Vaire Vike-Freiberga for få dager siden stopp. Hun ga Indulis Emsis fra Det grønne bondepartiet, et slags latvisk Sp, oppdrag å danne en ny regjering. Han sier han vil jobbe for å få til en koalisjon av alle fem sentrum-høyre-partier, inkludert Ny Æra. Men Ainars Latkovskis tror hans parti blir utelatt og at det nye regjeringen gjør en avtale med et venstreparti i stedet.