Vizrt, som er en forkortelse for Visualization in Real Time, besøker i disse dager sine kunder i USA for å se hvordan teknologien deres blir brukt under valgsendingen.

I studio E på CNNs hovedkvarter i Washington DC strekker programleder Tom Formann en hånd ut i løse luften, setter en fot på en liten krakk og bøyer seg frem mot kamera.

Rommet rundt han er grønt fra gulv til tak.

Aldri gjort før

På en stor TV-skjerm ser Formann seg selv i en animert versjon av senatet. En slik type grafikk har aldri blitt vist på TV før. Vizrt er de som gjør det hele mulig.

— De amerikanske valgsendingene er et utstillingsvindu for ny teknologi. De store tv-kanalene prøver ofte ut nye ting under valgsendingene, sier Håvard Myklebust, markedsdirektør i Vizrt.

Selskapet, som holder til på Nøstet, leverer grafikk til flere av de største gigantene innenfor amerikanske TV, både CNN, Fox Channel, CBS og Al Jezeera står på deres kundeliste.

— Vi kan alltid vente oss noe stort og spennende under de amerikanske valgsendingene. Under valget i 2008 leide tv-kanalen Fox Channel alle skjermene på Times Square i New York, og viste deler av valgsendingen der, sier Myklebust.

For bra hologram

Vizrt var også involvert da CNN i 2008 skapte oppstandelse ved å sende reporteren Jessica Yellini i Chicago som et hologram til studioet i New York.

BEAM ME IN, WOLFIE: En fullt tredimensjonal reporter Jessica Yellin materialiserer seg foran programleder Wolf Blitzer i CNNs studio i New York.

Som tatt ut av en science fiction-film dukket Yellini opp i studio og omsvøpet i et blått skjær intervjuet anker Wolf Blitzer henne.

Det var David Borman, en innflytelsesrik sjef i CNN, som fikk ideen. Han drømte om å se et Star Wars-lignende hologram i studio. Borman ba sine norske samarbeidspartnere om hjelp.

— Vi satte opp 44 HD- kameraer i studioet i Chicago. Men Borman synes hologrammet så for ekte ut, så vi måtte legge på et blå filter på slik at seerne så at det var et hologram, sier Myklebust.

Planlagt sendingen i halvannet år

Jonathan Kemp som er ansvarlig for all grafikk i CNN sier de har jobbet i en og en halv måned med å forvandle Washington studioet til et valgsending-studio

— Takket være Vizrt fungerer alt som det skal, men vi er veldig nervøse, det har ikke blitt mye søvn, sier han.

CNN skal ha 25 reportere stasjonert forskjellige steder i USA, og Kemp sier det blir en en stor teknisk utfordring å få alt til å fungere.

— Vi begynte å planlegge valgsendingene for halvannet år siden, sier Kemp.

Men hva CNN kommer til å gjøre på i årets valgsendingen, vil Kemp ikke ut med.

— Dere får se i kveld, sier han.