Kanskje får sørafrikanerne allerede lørdag – når Jacob Zuma i Pretoria offisielt innsettes som president – svar på temaet alle snakker om.

Hvem er landets kommende førstedame? Hvem skal ledsage den 67-årige presidenten på statsbesøk i utlandet, og hvem skal være med på det offisielle Zuma-familiefotoet?

Vill etter kvinner

Problemet er at Zuma er like vill etter kvinner, som han er etter makt.

«I min kultur kan man ikke la en seksuelt opphisset kvinne være uten å gjøre noe,» lød en av hans kommentarer under en voldtektssak der han ble frikjent.

Presidenten er erklært polygam og stolt over det. Sør-Afrikas forfatning inneholder ikke noen spesiell paragraf om førstedamer, men det kan likevel bare settes ett navn på førstedamens kontor i Pretoria.

Fritt valg

Ifølge en talsmann for regjeringspartiet ANC, Jessie Duarte, er Zuma i teorien fri til å invitere den konen han har lyst på, eller en av sine døtre med ved offisielle anledninger.

Det hersker forvirring om hvor mange koner Jacob Zuma faktisk har? I noen rapporter har han fire koner, i andre tre, men ifølge siste opptelling skal han være gift minst fire ganger og i øyeblikket bare ha to eller tre koner.

Hans første kone er Sizakele Khumalo, som han giftet seg med i 1973. De har ingen barn sammen, og hun bor stadig i hans landsby i Nkandla langt ute på landet i KwaZulu-Natal. Sizakele holder normalt lav profil, så umiddelbart virker hun ikke som en opplagt førstedame-kandidat.

Zulu-bryllup

Nummer to er 34-årige Nompumelelo Ntuli Zuma, som presidenten giftet seg med i fjor i et storslått bryllup der begge var kledd i leopardskinn under den tradisjonelle zuluseremonien.

I motsetning til sin medhustru elsker Nompumelelo rampelyset, og hun var med hjem til landsbyen Nkandla da Zuma stemte ved valget 22. april.

Selv om Nompumelelo leder på poeng, kan hun ikke føle seg sikker. I januar var sørafrikanske medier fulle av rykter om at Zuma har betalt forlovelsesgaver i form av kuer eller kontanter med henblikk på å gifte seg med 35-årige Thobeka Mabhija fra Durban, som han sies å ha to barn med. Ifølge noen rykter er paret allerede gift, ifølge andre skjer det først i 2010.

Prinsesse?

En annen konkurrent kunne bli en 38-årig prinsesse fra Swaziland, som Zuma antas å ha mer enn et godt øye til. Han skal ha betalt medgiften, men har ikke avslørt om han faktisk vil gifte seg med henne.

MINISTER: Nkosazama Dlamini er utenriksminister og gift med Jacob Zuma.

En av Zumas tidligere koner, Kate Mantsho Zuma, begikk selvmord i 2000. En annen tidligere kone, Nkosazana Dlamini-Zuma, mor til fire av Zumas angivelig 18 barn i alderen ni måneder til 30 år, opererer på tross av skilsmissen i 1998 fortsatt i maktens sentrum. Hun er utenriksminister i den avgående regjeringen og en regner med at hun får en post også i den nye regjeringen.

Stolt av sine koner

Zuma mener at det er mest ærlig å være polygam.

«En rekke politikere har elskerinner og barn som de gjemmer bort for å få det til å se ut som om de er monogame. Jeg foretrekker å være åpen. Jeg elsker mine koner, og jeg er stolt av mine barn,» har han sagt i et intervju.

En av hans døtre, Duduzile, kan vise seg å bli løsningen på dilemmaet om førstedamen. Hun ses ofte sammen med sin far, og mange venter at hun vil være ved hans side under innsettel-sen lørdag.

Som Mandela

Etter samme modell som Nelson Mandela, som ved innsettelse i 1994 ble ledsaget av sin datter Zinzi. Mandela var midt i en skilsmisse fra sin andre kone, Winnie Mandela, og på vei til sitt tredje ekteskap med Mosambiks tidligere førstedame, Graca Machel.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

FØRSTEDAMEFAVORITT? Nompumello Ntuli Zuma, Jacob Zumas andre kone.
Jerome Delay
ZULUBRYLLUP: I fullt zuluutstyr giftet Jacob Zuma (til v.) seg med Nompumaleto Ntuli.