• Jeg håper å bli i stand til å kjøre en bil, hvis Gud vil, sier Ali Ismaeel Abbas (13). Om noen dager drar han til London for å få armproteser.

JAN TYSTAD

Ali overlevde da faren, den gravide moren og 13 andre familiemedlemmer, ble drept av en amerikansk granat som traff hjemmet dere under krigen i Irak. Ali mistet begge armene og fikk tredje grads forbrenning. Han ble et symbol for de mange sivile som ble rammet av krigen.

Alle som så bildene på fjernsyn og i aviser, vil huske den sterkt forbrente Ali som ble intervjuet og som legene i Bagdad ga opp. «La ham få dø» sa en av dem som behandlet ham.

Men Ali ble verdenskjendis etter tv-intervjuene, og fra flere steder kom det tilbud om hjelp. Blant de aller første som lovet hjelp var leger ved Haukeland sykehus.

Til slutt lovet regjeringen i Kuwait å skaffe plass på et av landets spesielle sykehus for brannskader, og dit var det også mest praktisk å transportere ham i første omgang. Her har han fått hudtransplantasjoner og annen behandling siden april og han har gjort store fremskritt. Han har reagert så positivt på behandlingen at han nå kan sendes videre til England for å få kunstige armer.

Han er ventet til London i løpet av ti dager sammen med en annen gutt, den 14 år gamle Ahmad Hamza som også er et bombeoffer fra Irak.

Den plastiske kirurgen som har behandlet Ali, dr. Imad al-Najada karakteriserer Ali som en usedvanlig gutt.

— Han har lært seg til å spille på orgel med føttene.

Ali og Ahmad har besøkt statsministeren i Kuwait, sjeik Sabah al-Ahmed al-Sabah og takket for hjelpen de har fått. Da Ali Ismaeel Abbas fortalte statsministeren at drømmen var å kunne kjøre en bil, svarte han:

— Ja, jeg håper i hvert fall at du ikke bruker de nye armene til å slåss.

Mens Kuwaits myndigheter har betalt oppholdet og behandlingen der, skal den videre behandling og proteser betales av den britiske hjelpeorganisasjonen British Limbless Association. De har samlet inn 270.000 pund eller 3,1 millioner kroner. For Ahmad er det også snakk om en benprotese.

Ali Ismaeel Abbas har fått tilbud om å bli adoptert av par i en rekke land. Men begge guttene ønsker i stedet å reise hjem til Irak når de er ferdig med behandlingen i Roehampton, sørvest i London.