Det svært omstridte prosjektet har vært omgitt av hemmelighetskremmeri, men snart begynner arbeidet med å reise en 22 meter høy statue av den historiske krigskongen midt på Skopjes største plass.

Både Hellas og Makedonia anser Aleksander den store for sin egen helt, og statuen vil etter alt å dømme gjøre forholdet mellom de to landene enda verre.

Navnestrid

Hellas har ennå ikke villet godta at den tidligere jugoslaviske republikken kaller seg Makedonia, ettersom det også er navnet på Hellas’ nordligste fylke.

Grekerne mener at navnebruken vil kunne legitimere et eventuelt krav fra nabolandet på områder i Nord-Hellas. I stedet vil de at landet kaller seg Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia (FYROM).

På grunn av navnestriden har Hellas lagt ned veto mot at Makedonia blir med i NATO, samt truet med å ødelegge for nabolandets ønske om å bli med i EU.

– Klok provokasjon

At Makedonia nå velger å reise en statue av grekernes fremste krigshelt midt i hovedstaden, har sammenheng med den uløste navnestriden, mener Vladimir Todorovic, som er borgermester i sentrumsbydelen der statuen skal stå.

– Når slike forhandlinger varer i to år uten noen innrømmelser fra den greske siden, så er kanskje regjeringens beslutning om å bygge et monument som gjør dem sinte, en klok handling, sier Todorovic.

Aleksander den store erobret det persiske riket og mesteparten av området som var kjent for de gamle grekerne, før han døde 32 år gammel i Babylon i år 323 før Kristus.

Rundt statuen i Skopje skal det stå 16 andre skulpturer, ifølge lekkasjer i pressen.

Arbeidet på plassen begynner i september og hele installasjonen skal stå ferdig innen 2012.

HELTEN: Aleksander den store var krigerkongen som både grekere og makedonere vil ha som sin helt.