Bush er den aller første amerikanske president som besøker det tidligere kommunistiske landet. Bush ble tatt imot av den albanske statsministeren Sali Berisha, som kalte Bush en stor og mektig alliert. Deretter ble den prominente gjesten tildelt ordenen av det albanske flagg, en av de høyeste utmerkelser i Albania. Han fikk også en gate i hovedstaden Tirana oppkalt etter seg.

Bush kvitterte med å gi sin støtte til selvstendighet for Kosovo, der over 90 prosent av befolkningen er etniske albanere som har et stort ønske om løsrivelse fra Serbia. Han sa at FN må gå aktivt inn og støtte arbeidet for uavhengighet for den serbiske provinsen.

Handle nå

– Hvis det ikke kommer noen diplomatisk fremgang ganske så snart, må vi begynne å handle. Sluttresultatet må være uavhengighet, sa Bush på en pressekonferanse i Tirana etter sine politiske samtaler med Berisha.

Under G8-møtet i Tyskland tidligere denne uken, ble det lagt fram et forslag om å utsette forhandlingene om Kosovos selvstendighet med seks måneder, i et forsøk på å få Russland til å endre synet på hva som skal skje med den serbiske provinsen. Russland støtter Serbia og er sterkt imot at Kosovo skal få selvstendighet.

Søndag sa Bush at dette forslaget bare har noe for seg dersom Kosovo til slutt får status som egen stat.

Fredelig besøk

I motsetning til de andre europeiske landene Bush har besøkt den siste uken, var det ingen demonstranter å se i Tirana. Men sikkerhetsoppbudet var stort, og flere tusen politifolk var utkommandert for å ivareta sikkerheten.

Etter samtalene med den albanske statsministeren og president Alfred Moisiu, skulle Bush møte statsministerne fra Kroatia og Makedonia, Ivo Sander og Nikola Gruveski. Albania, Kroatia og Makedonia utgjør den såkalte Adria-gruppen, som har som mål blant annet å få til et militært samarbeid.

Etter snarvisitten til Albania, reiser president Bush søndag videre til Bulgaria, som er siste stopp på Europaturneen.

USAs president George W. Bush fikk en varm velkomst av Albanias statsminister Sali Berisha da han som første amerikanske president besøkte den tidligere kommuniststaten søndag.
JIM YOUNG