Mannen har vært i Houston i Texas, og da han ble syk, oppsøkte han fastlegen sin mandag morgen. Han ble straks lagt inn på Haugesund sjukehus.

– Han ligger på isolat med feber og symptomer på influensa. Prøver er sendt til Folkehelseinstituttet, sier kommunikasjonssjef Margareth Langebro ved sykehuset til NTB.

Det endelige resultatet vil først foreligge om noen dager, men helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) opplyste mandag ettermiddag at foreløpige resultater viser at mannen trolig ikke er smittet av det farlige viruset.

— En mann i 40-årene er innlagt ved Haugesund sjukehus med feber. Pasienten har nylig oppholdt seg i USA. Mannen er under utredning. På bakgrunn av symptomer er det foretatt test for svineinfluensa, heter det i en pressemelding fra Helse Fonna.

Les også: Influensafrykt gir penger igjen

- Alvorlig

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet holdt i ettermiddag en felles pressekonferanse om svineinfluensaviruset.

— Det er en alvorlig situasjon, fordi det ser ut som at viruset smitter mellom mennesker. Vi forbereder oss på en pandemi, og finner frem våre beredskapsplaner, sa Hanssen.

Om viruset utvikler seg til en global pandemi, antar helsemyndighetene at en tredel av den norske befolkningen kan bli syk i «en tidlig fase» av utbruddet. Opptil 13.000 kan da dø.

- En pandemi kan ikke stanses

Den springende faktoren er hvor lett viruset smitter mellom mennesker.

— Dersom det dreier seg om et influensavirus som smitter lett mellom mennesker, så vil det ikke kunne stanses, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på dagens pressekonferanse.

På grunnlag av tall fra Spanskesyken på begynnelsen av 1900-tallet, har norske myndigheter beregnet omfanget av en verst tenkelig situasjon.

— Dette kan bli alt fra en tilleggsinfluensa, en sommerinfluensa, eller 500.000 nordmenn kan bli syke. Det vil innebære 13.000 ekstra dødsfall, ifølge beregningene. Det er da tatt hensyn til at vi har en bedre evne til å behandle pasienter i dag enn under spanskesyken, sa Larsen.

**Les også:

Helsesjef advarer mot reiser**

Har nådd Europa

En person er smittet av svineinfluensa i Spania, bekrefter helsemyndighetene i Madrid. Ytterligere 17 personer testes for smitten, blir det opplyst.

Helseminister Trinidad Jimenez sa mandag at det første bekreftede tilfellet av smitte er påvist hos en ung mann som nylig har vært i Mexico. Ifølge Jimenez er det første gang det fastslås med sikkerhet at svineinfluensaen nå har nådd Europa.

Tilstanden for den smittede mannen er ikke alvorlig, og han reagerer godt på behandlingen han får, tilføyde Jimenez. Mannen holdes inntil videre isolert på et sykehus i Almansa, som ligger sørøst i Spania.

Artikkelen fortsetter under kartet...

Les også: Barack Obama testes,

Sverige tester

Minst fem svensker testes for svineinfluensa. Noen av disse skal ha vært i Mexico, opplyser Mia Brytting ved det svenske smitteverninstituttet.

Les også: — Kan komme til Norge

Medisinsk personale har tatt prøver av pasientenes nese og svelg, og disse prøvene var ventet til Smittskyddsinstitutet i Solna i Stockholm mandag. Det vil ta noen dager å fastslå om prøvene inneholder spor av svineinfluensa.

Et foreløpig resultat kunne likevel foreligge allerede sent mandag kveld, melder nyhetsbyrået TT.

Utbruddet av svineinfluensa i Mexico, der tallet på dødsofre for sykdommen nå har passert 100, har fått alarmklokkene til å ringe over hele verden.

Informerer Det blir nå utplassert plakater på Oslo Lufthavn Gardermoen for å informere reisende om symptomer på svineinfluensa..

Norske helsemyndigheter følger nøye med på utviklingen av svineinfluensaen og skjerper rutinene her hjemme. Et tiltak er allerede mandag å utplassere plakater på Gardermoen for å gjøre reisende oppmerksom på smittefaren, opplyser Informasjonssjef Jo Kobro til NTB.

Foreløpig er det ikke iverksatt andre tiltak ved grenseoverganger. Utenriksdepartementet har heller ikke utstedt offisielt reiseråd for Mexico.

En håndfull turister Norske turoperatører har akkurat nå 24 turister i Mexico. Ingen av dem har meldt fra om at de er syke. Turistene befinner seg på Yucatán-halvøya, som er forholdsvis langt unna hovedstaden Mexico by.

Ingen turoperatører har charterreiser til Mexico på denne tiden av året. Hvor mange som på egen hånd har skaffet seg flybilletter til Mexico for individuell ferie, er det vanskelig å få oversikt over.

– Men totalt er det sikkert en god del, for Mexico er et populært ferieområde, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til NTB.

REUTERS/Albert Gea