Kampala: Ugandisk politi har utført pågripelser i forbindelse med terrorangrepet søndag.

— De har også funnet et udetonert selvmordsbelte ved Makindye-området i Kampala, sier talsmann for ugandiske myndigheter, Fred Opolot.

— Bombene som tok livet av 76 mennesker i Uganda søndag, var plantet, uttaler den islamistiske gruppen al-Shabaab, som har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Talsmannen for somaliske al-Shabaab skal ha velsignet de som utførte angrepet.

— Han velsignet dem og ønsket dem et langt liv. Derfor var det ikke noe selvmordsangrep, sier en som kaller seg Yonis, assistenten til talsmann sjeik Ali Mohamud Rage.

— Bombene var plantet, sier han.

Rettet mot VM-tilskuere

Søndagens eksplosjoner rammet en sportsklubb i den østlige delen av byen og en etiopisk restaurant.

— Bombene var definitivt rettet mot VM-tilskuerne. Dette er åpenbart terrorisme, fastslår den ugandiske politisjefen Kale Kayihura.

Al-Shabaabs øverste leder erklærte tidligere denne måneden hellig krig mot alle land som bidrar til de fredsbevarende styrkene i Somalia eller beskytter den vestligstøttede regjeringen i landet. Flere tusen ugandiske soldater er utplassert i Somalia.

Står al Qaida nær

Al-Shabab, som står al Qaida nært, har de siste månedene gjennomført en rekke terrorbombeangrep innenfor Somalias grenser. Men før nå har ikke gruppen spredt aktivitetene sine til land utenfor landets grenser. I det siste har al-Shabab imidlertid gjentatte ganger truet Uganda med terror.

En av lederne for al-Shabab, sheik Jusuf Sheik Issa, sier til telegrambyrået AP i Mogadishu at han gledet seg over angrepene i Uganda.

— Uganda er en av våre fiender, sa sheiken til AP. - Alt som kan få dem til å gråte, gjør oss lykkelige. Gid Allahs vrede måtte komme over dem som er imot oss.

Artikkelen fortsetter undder bildet

EN UNG al-Shabab-soldat leder an når islamistene rykker frem.

Ba om angrep

Ved en fredagsbønn i Somalia oppfordret en annen al-Shabab-leder, sheik Muktar Robow, militante til å angripe Uganda og Burundi, som utgjør en del av styrken Den afrikanske union har sendt til det borgerkrigsherjede landet.

Like før hadde al-Shababs militære leder, sheik Mikhtar Abdurahman Abu Zubeyr, anklaget AUs fredsbevarende styrker i Mogadishu for å ha begått massakre mot somalierne.

Base i Sør-Somalia

Al-Shabab kontrollerer store deler av det sørlige Somalia. Herfra bekjemper de sentralregjeringen i Mogadishu og de etiopiske styrkene som gjorde slutt på den omfattende borgerkrigen da de invaderte landet i 2006. Det ene av søndagens terrorangrep i Kampala skjedde nettopp på en etiopisk restaurant.

Terrorgruppen vil opprette et islamsk emirat. Den har innført sharia, islamsk rett etter talibanmønster. Den kapper hender av tyver og steiner folk til døde. Den har forbudt TV og musikk, og den har også sett seg gal på fotball som blir ansett for å være et djevelens verk som forderver muslimer.

- Feigt og beklagelig

En gruppe misjonærer fra Pennsylvania i USA fulgte kampen på den etiopiske restauranten. En av dem ble drept. En talsmann for Obama sier at presidenten er i dyp sorg over tapet av menneskeliv. Han kalte angrepet feigt og beklagelig og sendte sine kondolanser til det ugandiske folk og til de pårørende, hvis kjære er blitt drept eller såret.

USA støtter Uganda og vi vil samarbeide med dem om å bringe gjerningsmennene for denne forbrytelsen for retten

USAs utenriksminister Hillary Clinton

Obamas utenriksminister Hillary Clinton uttalte: - USA støtter Uganda. Vi har et langvarig, nært vennskap med folket og Ugandas regjering, og vi vil samarbeide med dem om å bringe gjerningsmennene for denne forbrytelsen for retten.

Storkrig?

Hvis al-Shabab står bak de to terrorhandlingene, er det snakk om en alvorlig eskalering av borgerkrigen i Somalia. Uganda er ikke bare i krig med opprørere i Somalia. I den nordlige delen av landet kjemper Uganda mot en islamsk gruppe med bånd til Sudan, og i den østlige delen av nabolandet Kongo, hvor det hersker borgerkrig, har Uganda også utplassert tropper.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN