Da al Qaida angrep New York, invaderte vi Afghanistan. Nå er Al-Shabab i Somalia i ferd med å bli en ny internasjonal terrortrussel.

En ny internasjonal terrortrussel er født, men det er ingen klare svar på hva verden skal gjøre med det. Verken USA eller europeiske politikere har forslag til hvordan trusselen skal møtes.

En komplett underavdeling ...

Internasjonale eksperter har lenge advart om at somaliske Al-Shabab var på i ferd med å bli en komplett underavdeling av al Qaida, og søndag kom bekreftelsen da to bomber drepte 76 tilskuere som så VM-finalen i Ugandas hovedstad Kampala på TV – en tredje bombevest ble i går funnet på en nattklubb og en antar den skulle vært detonert samtidig.

Det er en krise som har krysset grenser og nå infiserer hele det internasjonale samfunnet

Johnnie Carson, USAs viseutenriksminister

— Dette var en lokal kraft, men den har spredt seg og utviklet seg til en regional krise, sa Johnnie Carson, USAs viseutenriksminister for Afrika i et møte med pressen. - Det er en krise som har krysset grenser og nå infiserer hele det internasjonale samfunnet.

Inntil videre har USA ikke foretatt seg annet enn å sende tre FBI-agenter til Uganda for å bistå med etterforskning av saken og samle beviser.

— USA står skulder ved skulder med Uganda i kampen mot terrorisme, sier talsmannen for USAs utenriksdepartement, Philip J. Crowley, men han avviser å svare på om USA planlegger ytterligere skritt i saken.

Artikkelen fortsetter under bildet

MAKTFAKTOR: Barnesoldater er ikke uvanlig bak den nye internasjonale terrororganisasjonen al-Shabab.

Også ekspertene er alarmert

— Al-Shahab er i ferd med å utvikle seg til en arketypisk terrorgruppe i det 21. århundre, sier Bruce Hoffman, terrorekspert på Georgetown University til New York Times.

Ifølge Hoffman har al-Shahab potensial til å utvikle seg til en stor internasjonal trussel. Gruppen har en velutviklet og sofistikert kommunikasjon, en stor somalisk eksilbefolkning å rekruttere fra, karismatiske ledere og nå også bevislig evne til å gjennomføre koordinerte angrep utenfor Somalia.

EUs utenriksminister, Catherine Ashton, har fordømt bombeangrepene og forsikret at EU står fast på samarbeidet med Uganda – siden april har EU hatt en treningsleir i Kampala der somaliske regjeringssoldater får trening i å støtte overgangsregjeringen i Mogadishu.

Al Shabab kontrollerer store deler av det sørlige Somalia og har vært i krig med overgangsregjeringen siden 2006.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN