THOMAS HEINE

På visse områder så det ut som en helt alminnelig tv-sending — med elegante logoer, smart grafikk, innslag fra Gaza, Irak og New Orleans og en mannlig studiovert, som satt bak et skrivebord og leste opp fra en haug A4-papirer. På andre felt var ukenyhetene fra Sout al-Khalifa (Kaliffens Stemme) noe mer utradisjonelle.

Elefantlue med sprekk

For eksempel at studiovertens ansikt var dekket av en sort elefantlue med en smal sprekk til øynene, og at det på skrivebordet sto et maskingevær på en trefot, vendt mot seerne. Det militante innholdet - deriblant nyhetsoppleserens begeistring for orkanen «Karina» s ødeleggelser og hans hyllest til terrorsjefen Abu Musab al-Zarqawi - gikk langt ut over hva man kan finne på selv de mest krigerske arabiske satellittkanaler.

Kaliffens Stemme er al Quaida-tv. En ny ukentlig nyhetssending produsert av den Globale Islamske Media Front, som inngår i Osama bin Ladens terrornettverk, og som spres via intenett for første gang denne uken.

Det synes å være snakk om en ny propagandastrategi, der al Qaida ikke nøyer seg med å sende ut taler og videoklipp av halshugginger via internett og arabiske tv-stasjoner som al-Jazeera. Nei, de vil selv utforme det samlede journalistiske innholdet.

«Her er sannheten i ondskapens tid», lyder mottoet for programmet, hvis logo består av to kryssede sabler, en jordklode og en Koran.

«Total krig»

Første nyhetssending varte i 16 minutter og inneholdt tre separate innslag.

Det første var et klipp fra den israelske tilbaketrekningen fra Gaza og det palestinske inntoget, med lykkønskninger til den islamske nasjon for «seieren over den sionistiske okkupasjonsmakten i en del av det okkuperte Palestina». Det var bilder av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og statsminister Ahmed Qurei med glade miner, men de fikk harde ord med på veien av den maskerte studioverten: «Talsmenn for de såkalte palestinske myndigheter talte om å avvæpne de hellige krigerne under påskudd av det de kalte «våpnenes anarki». Men svaret fra de hellige krigerne i frontlinjene var klar. De meddelte at de ikke vil legge ned våpnene så lenge okkupasjonsmakten befinner seg på muslimsk jord», sa han.

Deretter kom et innslag fra Irak, der en dels brakte avsnitt av lydbånd som Zarqawi nylig sendte ut med blant annet krav om «total krig» mot det shia-arabiske befolkningsflertallet i Irak. Dels hyllet man operasjoner foretatt av ulike grupper - blant annet én der den islamske hæren i Irak hevdes å ha avfyrt «ti kjemiske mortergranater» mot en amerikansk militærbase. Men dette har ingen hørt om verken før eller siden.

«De amerikanske ulvene»

«De amerikanske ulvene, og bak dem de fornektende shiitiske hundene, har krenket vår ære i Tal Afar og andre sunnitiske byer, mens sultanens lærde forblir tause. Den tapre helt, emiren for al Qaida i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, reiste seg for å forsvare de rene muslimske kvinners ære i det stjålne landet Irak. I to erklæringer proklamerte han innledningen på sunnienes hevn», forklarte studioverten.

Så fulgte et slags reklameavbrudd for en animert film ved navn «Total Jihad», hvorpå Kaliffens Stemme rundet av med et innslag fra USA etter orkanen «Katrina».

«Hele den islamske verden brøt ut i glede da orkanen rammet Amerika, som vaklet under orkanens styrke og ba om hjelp fra hele verden. Nedbrutt og totalt ydmyket viste George Bush - et fjols som blir adlydt - seg ute av stand til å motstå Guds vrede, som smadret New Orleans, en by av homoseksuelle», meddelte studioverten.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende