Rørledningen ble rammet av en rakettdrevet granat og sto lørdag i brann, opplyser en tjenestemann i provinsen Shabwa. All eksport av gass fra Jemens Balhaf-terminal til Adenbukta stanset opp som følge av angrepet.

Angrepet ser ut til å være en hevn for et luftangrep som fredag kveld drepte al-Qaidas mediesjef på Den arabiske halvøya, egyptiske Ibrahim al-Banna. Han beskrives som en av de mest sentral al-Qaida-lederne i Jemen.

Om lag 23 andre opprørere ble drept i angrepet, opplyser lokale kilder. En av dem skal være sønnen til den amerikanskfødte mullaen Anwar al-Awlaki, som ble drept i et amerikansk droneangrep 30. september.

— Abderrahman Anwar al-Awlaki ble drept i angrepet, sier en stammekilde til nyhetsbyrået AFP. Han skal ha fått opplysningen fra sykehuset som tok imot døde og sårede etter angrepet.

USA eller Jemen?

Mens jemenittiske myndigheter sier at angrepet ble utført av landets eget luftforsvar, mener innbyggere og lokale myndigheter at det var utenlandske fly som bombet al-Qaidas stillinger.

Tidligere har WikiLeaks-dokumenter avslørt at landets regime har dekket over amerikanske angrep ved å hevde at det var Jemens egne styrker som sto bak.

Jemens president Ali Abdullah Saleh innledet for få år siden et samarbeid med USA i krigen mot terror. Nå er regimet under hardt press på grunn av omfattende demonstrasjoner fra demokratiforkjempere og andre som ønsker regimet fjernet.

USA og andre vestlige land har imidlertid gjort lite for å legge press på Saleh, som har vært Jemens president i 33 år.

Droneangrep i flere land

Jemen regnes som ett av al-Qaidas viktigste tilholdssteder på Den arabiske halvøya.

USA har gjennomført flere droneangrep mot opprørere med tilknytning til al-Qaida i landet, slik de også gjør i Pakistan, Afghanistan og Somalia.

De siste to dagene har det blant annet vært fire slike angrep i pakistanske områder som grenser til Afghanistan.

Det er det amerikanske selskapet Lockheed Martin som har utviklet granaten som brukes i angrepene. Nå er selskapet i ferd med å produsere en ny og enda kraftigere modell av våpenet med navnet Hellfire Romeo, skriver nyhetsbyrået Reuters.