Kunngjøringen der al-Qaida bekrefter at lederen er død ble lagt ut på flere islamistiske nettsider fredag, opplyser organisasjonen SITE, som overvåker denne type nettsider.

I kunngjøringen truer terrornettverket med å fortsette sine angrep og sier bin Ladens død er en forbannelse for USA.

— Skam

— Vi oppfordrer vårt muslimske folk i Pakistan, i hvis land sjeik Osama ble drept, om å reise seg og gjøre opprør for å vaske vekk denne skammen som er blitt heftet ved dem av en gjeng med forrædere og tyver som solgte alt til fienden, heter det i en kunngjøring.

Al-Qaida kunngjør også at et lydopptak som bin Laden gjorde i forrige uke vil bli offentliggjort om kort tid.

Det hvite hus understreker at de i høyeste grad er klar over trusselen som al-Qaida utgjør.

— Vi er på vakt nettopp av den grunn, sa talsmann Jay Carney.

Ettersom amerikanske myndigheter ikke offentliggjort bilder av den drepte al-Qaida-lederen, har det spredt seg rykter om at bin Laden fortsatt lever. Spørsmålet er om den tvilen nå vil bli visket ut.

Osama bin Laden ble drept av amerikanske kommandosoldater i den pakistanske garnisonsbyen Abbottabad natt til mandag.

Demonstrasjoner

Flere tusen pakistanere demonstrerte fredag mot USA mens de hyllet Osama bin Laden. Den største demonstrasjonen var i Quetta, der vel 1.500 mennesker samlet seg i gatene etter fredagsbønnen. De satte fyr på et amerikansk flagg og oppfordret til krig mot USA samtidig som de ropte «Lenge leve Osama».

— Hellig krig mot Amerika vil ikke stanse med Osamas død, sa den lokale religiøse lederen Fazal Mohammad Baraich mens slagord som «ned med Amerika» gjallet rundt ham.

— Osama bin Laden er en martyr. Hans blod vil gi liv til tusenvis av andre Osamaer, sa Baraich videre.

— Osamas innsats for muslimer vil alltid bli husket. Han utfordret den største satan og tronraner Amerika og vekket muslimer over hele kloden. Dette arrangementet er en hyllest til ham, sa Abdul Qadir Looni, en sentral skikkelse i Jamiat-Ulema-e-Islam, et politisk parti som støtter Taliban.

- En skam

I Abbottabad samlet nær 1000 menn seg etter fredagsbønnen. De sperret hovedveiene, tente på bildekk og ropte slagord mot USA og fordømte aksjonen natt til mandag. Men vreden rettet seg også mot egne myndigheter.

I Abbottabad ligger Pakistans fremste militærhøyskole, Kakul-akademiet. Også flere andre militæranlegg ligger i byen. Likevel tok det over én time før det pakistanske militæret var på plass etter den amerikanske operasjonen.

— Hvis amerikanerne kan slå til her kan de gjøre det hvor som helst. Det er en skam for oss. Den pakistanske hæren burde ha skutt ned de amerikanske helikoptrene, sier den 23 år gamle legestudenten Tahirullah.

Lignende demonstrasjoner fant sted i byene Multan og Hyderabad. Også i Egypts hovedstad Kairo og i Istanbul var det demonstrasjoner til støtte for bin Laden.

Ville angripe tog

Materiale som ble beslaglagt i huset i Abbottabad viser at Osama bin Laden hadde omfattende kontakt med ulike deler av al-Qaida-nettverket fra sitt skjulested i Pakistan, og at han selv deltok aktivt i planlegging av terroraksjoner.

Blant dokumentene som er funnet er planer om angrep mot tog i USA på tiårsdagen for 11. september-angrepene.

Det amerikanske departementet for nasjonal sikkerhet understreker at det ikke er snakk om en aktiv angrepsplan, men at det dreide seg om vage tanker om å sabotere skinnene på en slik måte at et tog sporet av enten ved et stup eller på en bru.

CIA-hus

Samtidig kommer det opplysninger om at CIA hadde skaffet seg et eget hus i Abbottabad for å overvåke bygningskomplekset der de mistenkte at al-Qaida-lederen bodde.

CIA-huset var i flere måneder en base for innsamling av informasjon. De brukte pakistanske informanter og andre kilder for å prøve å fastsette et mønster for dagliglivet til dem som bodde i huset, skriver Washington Post.

CIA-agentene fotograferte alle som gikk inn og ut av bin Laden-huset skjult bak speilglass i sitt eget hus i nærheten, med telelinser og infrarødt fotoutstyr.

Si din mening i kommentarfeltet under!