Osama bin Laden er sunn og rask og hans al Qaida-nettverk planlegger nye operasjoner mot amerikanerne, hevder terrorsjefens talsmann i et nytt båndopptak som den arabiske tv-stasjonen al Jazeera sendte i helgen.

– Angrepene kommer på et tidspunkt, på et sted og med en metode som vi velger, hevdet Sulaiman Abu Ghaith.

– Verken Dick Cheney eller den amerikanske forsvarsministeren og ei heller den amerikanske presidenten kan bestemme hvor og hvordan disse operasjonene gjennomføres.

– Amerikanske sikkerhetseksperter bekreftet at det var snakk om et nytt opptak, bl.a. med henvisninger til terrorangrepet i Tunis, som i april drepte 14 tyskere og syv lokale da en tankbil eksploderte ved en synagoge.

Det understrekes imidlertid samtidig at den tidligere kuwaitiske skolelæreren ikke leverer noen form for beviser for at bin Laden og hans nærmeste medarbeidere har sluppet uskadde fra de amerikanske angrepene i Afghanistan.

Mens al Qaida-lederen kun indirekte har påtatt seg ansvaret for angrepene 11. september, kaller hans talsmann dem for en stor historisk seier som knakk amerikanernes ryggrad. Tidligere angrep på ambassader og krigsskip omtales også som en stor suksess.

På lydbåndet, som lørdag ble avlevert til den arabiske tv-stasjonen, lover Abu Ghaith at al Qaida-lederen i løpet av kort tid vil henvende seg til den muslimske verden med et nytt videoopptak.

Tilsvarende påstander og sitater har de siste ukene kunnet leses på internett, noe som i Washington tolkes som et forsøk på å sprøyte ny giv inn i terrornettverkets rester etter nederlagene i Afghanistan. Det understrekes samtidig at truslene må tas alvorlig.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende