Ayman al-Zawahri oppfordrer muslimer til å angripe vestlige mål i sine hjemland, deriblant norske. Lydbåndopptaket ble kringkastet av den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera onsdag ettermiddag.

— Angrip USA, Storbritannia, Australia og Norges ambassader, forretningsinteresser og ansatte der dere bor, sier en stemme som skal tilhøre al-Zawahris. - Ikke tillat USA, Storbritannia, Australia, Norge og andre korsfarere - morderne av deres irakiske brødre - å leve i deres land og nyte deres velstand og spre korrupsjon, sier stemmen, som ber verdens muslimer om å "gjøre grunnen under deres føtter til et inferno".

Forveksling?

Men det er uklart hvorfor Norge har havnet på al Qaidas terrormål-liste. I opptaket nevnes Norge bare i forbindelse med den USA-ledede krigen mot Irak, noe som kan bety at al Qaida har forvekslet Norge med Danmark, som ga krigen sterk støtte og også sendte en ubåt til Persiabukta.

— Det er en mulighet for at al Qaida har forvekslet Norge med Danmark. Men jeg tror det er lite sannsynlig. Min store frykt er at terrornettverket allerede har blinket ut et norsk mål, sier direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO) Stein Tønneson til NTB.

— Al Qaida bruker lang tid på å planlegge slike angrep, og dette kan være bakgrunnen for at Norge er med på lista, sier Tønnesson til NTB.

Også internasjonalt ble det onsdag spekulert på hvorfor Norge var nevnt. Nyhetsbyrået Reuters påpeker at NATO-landet Norges viktigste rolle i Midtøsten har vært å mekle i konflikten mellom israelere og palestinere.

- Spark ut

Ifølge Reuters tyder mye på at opptaket er gjort i de første dagene av krigen mot Irak. Al-Zawahri, som er regnet for å være Osama bin Ladens høyre hånd i terrornettverket al Qaida, nevner ikke den siste bølgen av selvmordsangrep i Saudi-Arabia og Marokko, der minst 75 mennesker mistet livet.

Bin Laden-rådgiveren oppfordrer derimot verdens muslimer til å tvinge personer av vestlig opprinnelse ut av "Islams land", den arabiske halvøy.

— Spark disse kriminelle ut av deres hjemland, sier stemmen som skal tilhøre Al-Zawahri.

— Korsfarerne og jødene forstår kun blodsutgytelsens og drapets språk, slik som de brennende tvillingtårnene (angrepet på World Trade Center 11.september 2001). Gå til angrep på amerikanerne og jødene, sier stemmen på lydbåndet.

UD varsler

Statsminister Kjell Magne Bondevik ber nordmenn i utlandet være ekstra observante på hvor de ferdes. På en improvisert pressekonferanse i Bergen kommenterte statsministeren truslene mot Norge fra al Qaida-toppen Ayman al-Zawahri.

— Vi tar truslene alvorlig og har informert norske ambassader, næringsliv og borgere i de aktuelle landene, sier Bondevik.

Onsdag kveld satt UD i møter med representanter fra andre departementer for å avgjøre hvilke sikkerhetstiltak som skal gjennomføres.

UD har allerede utstedt forsiktige reiseråd for Indonesia, Filippinene, Kenya og Tanzania, og et sterkere reiseråd til Saudi-Arabia.

Justisminister Odd Einar Dørum sier det er et viktig prinsipp å være føre var, men at myndighetene foreløpig ikke vil skjerpe det generelle sikkerhetsnivået.

— Vi har allerede et tett sikkerhetssamarbeid med andre land i kampen mot terror, og det vil vi selvfølgelig fortsette med, opplyser Dørum.

Olje viktig

Ifølge terroreksperter er det vanskelig å vite når al Qaida vil slå til igjen. Men i et utsagn som skal stamme fra Osama bin Laden selv, gjort kjent i februar, het det at "de landene som mest opplagt trenger å frigjøres, er Jordan, Marokko, Nigeria, Pakistan, Saudi-Arabia og Jemen". De to siste terrorangrepene skjedde i Saudi-Arabia og Marokko.

I flere av disse landene er norske oljeselskaper godt etablert. Statoil er engasjert i Iran, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Statoil-ledelsen ventet onsdag kveld på en risikovurdering fra norske myndigheter.

— Så vil vi forholde oss til de rådene vi måtte få, sier informasjonsdirektør Wenche Skorge i Statoil til NTB.

Norsk Hydro vil foreløpig ikke vil sette i verk noen konkrete tiltak.

— I samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste vil vi foreta en vurdering av hvorvidt den utgjør en reell trussel mot vårt selskap, sier informasjonsdirektør Tor Steinum i Hydro.

(NTB)

VIL BRINGE TERROR TIL NORGE: Ayman al-Zawahri (t.h.) sammen med Osama bin Laden. Bildet er fra 5. oktober 2001.<br/>Foto: Al-Jazeera