Landene blir nevnt som mulige åsteder for såkalt individuell jihad, det vil si angrep utført av enkeltpersoner. Det kommer frem i et nytt propagandaskriv, skriver Aftenposten.

— Vi kaller på alle muslimer i Vesten, og i USA, Storbritannia, Frankrike, Danmark, Norge og Italia spesielt for å omfavne denne nye taktikken, heter det i siste utgave av propagandaskrivet Inspire.

Bladet blir utgitt av al-Qaida i på den arabiske halvøy (Aqap), som holder til i Jemen. Anwar al-Awlaki var en ledende figur bak magasinet. Al-Awlaki ble drept i et droneangrep i 2011.

Inspire er et engelskspråklig magasin som har kommet ut i ti utgaver. Den siste utgaven kom ut fredag, ifølge terrorekspert Magnus Ranstorp ved den svenske Försvarshögskulan.

- Blir tatt på alvor

Et hovedfokus i denne utgaven er individuell terrorisme.

— Dette er et magasin som blir tatt på alvor av sikkerhetstjenestene i Vesten. Det kan gi inspirerende informasjon, og inneholder også praktiske råd, sier Ranstorp til Aftenposten.

- Blir det lest?

— Ja, selv om det ikke er det eneste tidskriftet som florerer. Det som blir mest sett, er fra sosiale medier og videoklipp fra konfliktsoner som blir lagt ut på internett, sier Ranstorp.

Mens Norge og Danmark blir trukket frem, er ikke Sverige med.

— Man har i Norge og Danmark hatt mer fokus på radikale individer enn i Sverige, sier Ranstorp.

- Norge del av fiendebildet

Ifølge den siste trusselvurderingen fra PST er rekrutteringen til ekstrem islamisme økende i Norge.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken vil imidlertid ikke si noe om hvorfor denne trusselen kommer nå.

— Norge eren nær alliert av USA, som helt siden al-Qaida ble dannet har vært en del avfiendebildet. Norge bidrar i fredsbevarende operasjoner, gjerne i muslimskeland, og det er forhold som gjør at Norge er en del av det fiendebildet.Hvorfor man nevner Norge spesielt nå, har vi ingen formening om.

- Hvor bekymringsverdig er dette?

— Vårt fokus er det som foregår her hjemme. Detrekkene som vi ser i Norge med ekstrem islamisme er bekymringsfulle.Reisevirksomhetene til konfliktområder øker. Det gjør at det er grunn til åvære bekymret for hva man har med seg i bagasjen tilbake, sier Hugubakken til Aftenposten.