Den afghanske militsen som kjemper mot al-Qaida sa lørdag at de har tatt til fange fire av al-Qaidas geriljasoldater, og funnet likene av 33 andre. De døde al-Qaida-soldatene ble funnet i huler og tunneler fredag og lørdag, sa talsmannen for den afghanske militsen, Hazrat Ali.

Lørdag så det ut til at en ny avtale om overgivelse ikke ble noe av. Kommandanten for en lokal milits, Said Mohammad Palawan, sa at 300 geriljasoldater hadde sagt de ville overgi seg, men det var ikke tegn til bevegelse i det aktuelle området.

Tidligere forhandlinger om masseovergivelse har heller ikke ført til noe.

Lørdag kveld gjenopptok USA bombeangrepene på al-Qaidas stillinger i tora Bora-fjellene.

— 50 overga seg

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld bekreftet imidlertid lørdag at 50 al-Qaida-soldater hadde overgitt seg dagen før. Amerikanske elitesoldater og lokale mujahedin-soldater rykket fram 2 kilometer på åtte timer fredag, sa Rumsfeld. Amerikanske elitesoldater skal også ha begynt å ta seg inn i hulene og tunnelene i Tora Bora, ifølge Rumsfeld.

Rumsfeld og general Tommy Franks, som leder alliansen mot internasjonal terrorisme, sa de ikke er nærmere det viktigste målet som er å ta til fange eller drepe Osama bin Laden, som er anklagd for å stå bak terrorangrepene i New York og Washington.

— Det er mange mennesker som tror han befinner seg i dette området. Det er folk som tror han ikke er det, og vi vet ikke svaret før vi har indikasjoner som er veldig overbevisende, faste og klare, sa Rumsfeld. Det er mulig at bin Laden har forlatt Afghanistan, sa Franks.

Amerikanske B-52 bombefly og andre krigsfly utførte intensiv bombing over fjellene der al-Qaida har sine skjulesteder.

En talsmann for Alis styrker, Amin, sier at militsen først angriper med granater, for så å rykke fram.

— Vi finner lik etter hvert som vi går fram. De fleste likene er av arabere og andre utlendinger, sa Amin.

31 al-Qaida-soldater fra Jemen ble arrestert av pakistanske grensevakter lørdag. De arabiske soldatene var på flukt fra Osama bin Ladens hulekompleks i Tora Bora-fjellene, opplyser pakistanske myndigheter.

Bygger fangeleir

Utenfor Kandahar, som inntil nylig var hovedkvarter til Taliban-militsens leder mulla Mohammad Omar, har amerikanske marinejegere begynt å bygge en fangeleir for al-Qaida-soldater som overgir seg. Fangeleiren skal ha plass til mellom hundre og tre hundre fanger og bygges ved flyplassen.

19 amerikanske militære og sivile eksperter på kjernefysiske, biologiske og kjemiske våpen er ankommet Kandahar flyplass, sa en amerikansk talsmann. Ammunisjon eller våpen med "merkelig merking" og dokumentasjon, samt e-post i datamaskiner, ble funnet på ulike steder rundt flyplassen, sa talsmannen. Det er uklart om funnene kan ha noen forbindelse med masseødeleggelsesvåpen.

— Hvis noe vi kommer over potensielt kan være kjemisk eller kjernefysisk, sendes ekspertene inn. Det er et kolossalt arbeid å undersøke disse stedene, sa talsmannen.

(NTB)